Suudi Arabistan Mısır’daki elçiliğini kapattı

Suudi Arabistan, Mısır’daki büyükelçiliğini ve konsolosluklarını kapatma kararını, Suudi Arabistan’da bir Mısırlı avukatın gözaltına alınması sonrasında yapılan protesto gösterileri üzerine aldı.

Gila Kohen Öykü Yarışması
3 Mayıs 2012 Perşembe

Suudi Arabistan resmi haber ajansı, Kahire’deki Suudi elçisinin de geri çağrıldığını duyurdu. Mısırlı halk, insan hakları avukatı Ahmed el Gizavi’nin serbest bırakılması için protesto gösterisinde bulundu. Gizavi, nisan ayı başlarında, Mısır’daki bir mahkemede Kral Abdullah hakkında suç duyurusunda bulunduğu gerekçesiyle, Suudi Arabistan’a varışında gözaltına alınmıştı.

Ancak Suudi yetkililer, avukatın bavulunda 20 binden fazla sakinleştirici hap bulunduğu için gözaltına alındığını savundu. Suudi yetkililer ayrıca Gizavi’nin umreye uygun kıyafetler giymediğini ve ailesinin bu yöndeki iddiasının yanlış olduğunu söyledi.

Haftanın Sayıları

41 ABD’de yaşayan iki yaşındaki çocukların günlük sebze ihtiyacının yüzde 41’i patates tüketiminden sağlanıyor.

2.100.000.000.000 $ Dünya çapında meydana gelen suçlar tarafından oluşan ekonomik hâsılat miktarı.

 

Hollanda’da hükümet sallandı

Hollanda Hükümeti, Özgürlük Partisi Başkanı Geert Wilders’ın bütçe konuşmalarını terk etmesi sonucunda çöktü. Başbakan Mark Rutt eylül ayında gerçekleşecek seçimlere kadar, görevine devam edeceğini açıkladı.

 

 

İNEN

İngiliz bir iş adamının öldürülmesi gerekçesiyle adı cinayet dosyasına karışan, Çin’in 17.Politbürosu üyesi Bo Xilai, görevden alındı.

 

ÇIKAN

Fransa başkanlık seçimlerinin ilk turunda partisine verilen büyük destek sayesinde Fransa’da popülaritesini arttıran Marine Le Pen.

 

İspanya’dan Arjantin’e misilleme

Arjantin Senatosu, İspanya ve Arjantin sermayeli YPF petrol şirketinin kamulaştırılmasıyla ilgili yasa tasarısını onayladı. Arjantin’in bu kararı üzerine, İspanya misilleme olarak Arjantin’den gelen bio-fuel ithalatına sınırlama getirdi.

 

Libya’da gerilime devam

Libya’da haziranda gerçekleşecek seçimlerde, çıkabilecek herhangi bir çatışmaya karşı önlem olarak, kurulması planlanan din, ırk ve kabileye dayalı partilere yasak getirildi. Geçici olarak oluşturulmuş Milli Konsey bu önlemin amacının milli birliği korumak olduğunu dile getirdi.

 

 

Haftanın Sözü

ABD Başkanı Obama, ABD’deki Holoskost Müzesi’nde yaptığı konuşmasında “Ulusal egemenlik, kendi halkını katletmek için verilen bir yetki değildir” diyerek Suriye ve İran’a atıfta bulundu.