Talmud bölümleri Yahudilere karşı kullanılıyor

Ortadoğulu bir düşünce kuruluşu ilk defa Ürdün’de Babil Talmudu’nun Arapça tercümesini yayımladı. Uzmanlar konuyla ilgili farklı yorumlar yaptı

Dünya
3 Mayıs 2012 Perşembe

Ürdün’ün başkenti Amman’daki Ortadoğu Çalışmaları Merkezi altı yıl süren ve 95 tercüman, dil uzmanı ve editörün yer aldığı çalışma sonucunda Talmud’un Arapça çevirisini yirmi cilt olarak yayımladı. Proje ile ilgili internet sitesinde Babil Talmudu, Yahudi tarihinin ve Yahudi dini öğreti ve teorilerinin en önemli çalışması olarak nitelendiriliyor. Merkezin yöneticisi Cevat Ahmet, Ortodoks Yahudiliğinin dini ve felsefi köklerini daha iyi anlamak amacıyla Babil Talmudu’nu Arapçaya tercüme ettiklerini belirtirken, bu çalışma ile akademisyenlerin Yahudi dininin düşünce yapısını ve tarih boyunca görülen olayları daha iyi araştırabileceklerini ifade ediyor.

Tercümenin niyeti

Bar-İlan Üniversitesi’nin Arap Edebiyatı ve Ortadoğu İlişkileri uzmanı Dr. Mordehay Kedar’a göre Talmud, Müslüman ve Arap dünyasında olumsuz bir imaja sahip. Kedar, “Bu tercümenin iyi niyetli olduğu konusunda şüphelerim var. Müslüman dünyası Talmud’u Yahudilerin tüm dünyayı fethetmek gibi bir niyetleri olduğunu savunan, 1900’lü yılların başlarında yazılan düzmece Siyon Protokolleri’nin bir prototipi olarak görüyor,” dedi.

Kedar’a göre İslam âlimleri Yahudi kaynaklarına yeterince aşina değil ama buna karşın akademisyenler Talmud’u Yahudilerin tutum ve davranışlarını açıklamak için kullanıyor. Kedar açıklamasına şöyle devam etti:

“İsrail, Müslüman dünyası için tam bir bulmaca. Göçmenlerin kurduğu Batılı ülkelerin tarzında, yüksek hane geliri olan, tüm savaşları kazanmış ve bünyesinde bulunan Araplara tüm diğer ülkelerden daha yüksek bir yaşam standardı sunan bir ülke. Bunun nasıl olur da işlediğini anlayamıyorlar. Birçok Arap devleti başarısız ülke konumundayken İsrail’in varlığını ‘şeytani’ işbirliklerine bağlıyorlar.  Bu yüzden de kültürel ve dini köklerine inerek İsrail bulmacasını çözmeye ve nasıl yenilgiye uğratacaklarını bulmaya uğraşıyorlar.”

Suçlamaların aracı

Tel Aviv Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi Yahudi-Müslüman İlişkileri ve Arap Antisemitizm uzmanı Dr. Ester Webman, konuyla ilgili olarak yaptığı analizinde Dr. Kedar’ın saptamalarına katılıyor. Webman, “Müslüman dünyasında Talmud, Yahudi kötülüğünün ana kaynağı olarak görülüyor. Talmud’un övücü olmayan bazı bölümlerini alarak, kendi tezlerini desteklemek için kullanıyorlar. Sonuçta da Talmud, Yahudileri bazı huyları ve davranışlarından dolayı suçlamak için  bir araç haline getiriliyor. Bunu da genel Yahudi ve Siyonist düşünce yapısının örneği olarak sunuyorlar. Bu da Arap Âlemi’ndeki antisemitizmin ayrılmaz bir parçasıdır,” diyor.

Milattan sonra ikinci yüzyılda derlenmiş olan Mişna çalışmalarına açıklık getiren ve Mezopotamya’nın din akademilerindeki (yeşiva) Yahudi din âlimlerinin, Yahudi kanununun tüm yönleri hakkındaki düşünce, görüş ve tartışmalarının bir derlemesi olan Babil Talmudu, milattan sonra beşinci yüzyılda kâğıda dökülmüş olup, Tora hakkında ezoterik yorumlar ve etik davranışlarla ilgili ilkeler da içeriyor.