Yahudilere karşı nefret suçu ‘şiddetleniyor’

2011 yılına ait antisemitizm raporu açıklandı. Raporda, yaşanan olay sayısında azalma dikkat çekerken, olaylardaki şiddet oranının arttığı gözlemlendi

Dünya
3 Mayıs 2012 Perşembe

Günümüz Avrupa Yahudilerine yönelik araştırmalar yapan Kantor Merkezi, 2011 yılı küresel antisemitizm raporunu açıkladı. Rapor, dünya çapında Yahudilere yönelik saldırılarda şiddet oranının arttığını gösterirken, Batı Avrupa, Kanada ve Avustralya’nın bu eğilimde öncü olduğunu ortaya koydu.

Araştırma sonucu, antisemit olaylarının sayısının toplamda azaldığını gösterirken, olaylardaki şiddet oranının ise arttığını ortaya koydu.

Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı merkezin araştırması sözlü tehdit ve vandalizm oranının geçtiğimiz yıl, 2010 yılına kıyasla yüzde 27 azaldığını ortaya çıkardı. İngiltere, Fransa ve Kanada’da Yahudilere yönelik nefret suçları azalma gösterirken, Belçika, Avustralya ve Ukrayna’da 2010 yılına yakın sayıda olay yaşandı. Beyaz Rusya ve Litvanya’daki antisemit olaylar ise 2011 yılında dikkat çeken sayıda arttı.

Rapora göre, 2011 yılında yaşanan olayların yüzde 42’si bireylere, yüzde 20’si sinagoglara, yüzde altısı ise okul ve cemaat merkezlerine yönelik oldu. Olayların yüzde 14’ünde Yahudi mezarlıkları, yüzde 18’inde ise Yahudilere yönelik özel mülkler saldırıya uğradı.

Veriler, saldırının şeklini ortaya koyan bilgiler de içeriyor. Buna göre, olayların yüzde 17’si sözlü tehditler içerirken, yüzde beşi ateşli silahlarla yapıldı. Nefret suçlarının yüzde 57’si vandalizm, yüzde biri ise kundakçılık içeriyor.

Merkez, 2011 yılında antisemit olayların yaşandığı ülkelerin sıralamasını da yaptı. 114 olayla Fransa başı çekerken, İngiltere 105 olayla ikinci sırayı aldı. Yahudilere karşı nefret suçlarının yetkililere bildirildiği olayların dikkate alındığı listede, Kanada 68, Avustralya 30, Ukrayna 16, Rusya 15, ABD 13, Litvanya 6, Arjantin 5, İsviçre 5, Güney Afrika 3 ve Tunus bir olayla yer aldı.