Hindistan, İsraillileri gözetleyen İranlıyı sınır dışı etti

Dünya
3 Mayıs 2012 Perşembe

İran hükümetinin bir çalışanı olan doktora öğrencisi İranlı’nın, Pune şehrindeki cemaat merkezini ve bir sinagogu gözetlediği ifade edildi

Hindistan’daki Pune Mirror gazetesinin haberine göre, polis geçtiğimiz ay şehirdeki İsrailli ve Yahudi kuruluşları gözetlediği belirlenen İranlı’yı sınır dışı etti.

Habere göre, Pune Üniversitesi’nde doktora öğrenimi gören 40 yaşındaki İranlı Hamid Kashkouli, şehrin Koregaon Park bölgesindeki Habad Evi ve yine şehirdeki Rasta Peth Sinagogu’nu gözetliyordu. Haberde Kashkouli’nin İran istihbarat teşkilatının bordrolu çalışanı olduğu da yer aldı. 

Pune Mirror’ın görüştüğü bir polis memuru, “Kashkouli, Hindistan’a öğrenim görme bahanesiyle geldi, ama Pune’daki Yahudi merkezlerini yakından takip ediyordu. Habad Evi ve sinagogu ziyaret edenler hakkında bilgi topladı ve bu bilgileri Tahran’daki istihbarat yetkililerine iletti,” dedi.

Kashkouli’nin Mumbai’deki İran Konsolosluğu’nu defalarca ziyaret etmesi polisin şüphelenmesine neden oldu. Kashkouli’nin şoförü de gözaltına alındı ve polise verdiği ifadede Kashkouli’nin İran hükümetinin bir çalışanı olduğunu ve Pune’dayken üst düzey İranlı hükümet yetkilileri tarafından sıkça ziyaret edildiğini söyledi.

Polis, Kashkouli’nin emaillerindeki gizli İran ajanı olduğuna ve Pune’daki Yahudileri yakından gözetlediğine dair mesajlar tespit etti. Kashkouli yine Mirror’daki habere göre Delhi’deki İranlılarla da temas halindeydi.