BM denetçileri mayıs ortasında İran ile yine masaya oturacak

UAEK görüşmeleri 14-15 Mayıs’ta Viyana’da gerçekleşecek. Ardından 23 Mayıs’ta Bağdat’ta İran ile 5+1 ülkeleri arasında müzakereler kaldığı yerden devam edecek

Dünya
3 Mayıs 2012 Perşembe

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran ile görüşmelerin iki ay önceki başarısız girişimden sonra 14-15 Mayıs’ta Viyana’da yapılacağını bildirdi. İran’ın UAEK daimi temsilcisi Ali Asker Sultaniye yaptığı açıklamada, “İran’ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili iddiaların asılsız olduğunu ispatlamak, UAEK ile işbirliğindeki siyasi kararlılığımızı ve iyi niyetimizi göstermek için müzakerelere devam edeceğiz,” ifadesini kullandı. Müzakerelerden çok ümitli olduğunu belirten Sultaniye yine de İran’ın uranyum zenginleştirme programını durdurmayacağını belirtti.

UAEK’nin Parçin’deki nükleer tesislerine henüz giriş izni vermeyen ve Batıyı oyalamaya devam eden İran’ın zenginleştirme faaliyetini tamamen durdurması yerine düşük bir seviyede uranyum zenginleştirmesine izin verilirse tesislerini incelemeye açacağı belirtiliyor. “İran 5+1” diye adlandırılan; ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya ile 23 Mayıs’ta Bağdat’ta bir araya gelecek. Sultaniye; bu görüşmelerin yapıcı sonuçlar doğuracağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.