İran’da seçimler yaklaşırken Ahmedinecad ekonomi ile pençeleşiyor

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Ahmedinecad’ı destekleyen kesimler olmasına rağmen mart ayındaki ilk tur seçimlerinde galip gelmişti

Dünya
3 Mayıs 2012 Perşembe

İran’da Ahmedinecad kötüleşen ekonomi ile uğraşırken, 4 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur meclis seçimleri öncesinde adaylar yasayla bir hafta sürmesine izin verilen kampanyalarına başladı. Yapılacak olan oylamada Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’in kötüleşen ekonomik koşullarla cebelleşirken güç kaybetmeye devam edeceği bekleniyor. Analistlerin tahminlerine göre Ahmedinecad seçimlerde zayıf kalacak gibi görünse de mecliste kalan son 65 iskemle için hâlâ 70 kadar bağımsız adayın desteğini alabilir.

Geçen ay, İran tarihinde ilk defa bir cumhurbaşkanı yüksek enflasyon ve durgunluğun hâkim olduğu ekonomi ve dini lider Ali Hamaney’e olan sadakatiyle ilgili meclis huzurunda soruşturmaya çağrıldı.

Yeni dönem bütçe görüşmeleri mecliste bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Uluslararası para fonu Ahmedinecad’ın ekonomik politikasını beğense de eleştirmenler onu İran petrollerini politik kazanç sağlamak için kullanmakla suçluyor.