Netanyahu babasını kaybetti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun babası, tarihçi, siyonist aktivist Benzion Netanyahu pazartesi günü Kudüs’te 102 yaşında hayata veda etti.

Dünya
3 Mayıs 2012 Perşembe

Polonya’nın başkenti Varşova’da Benzion Mileikovsky olarak dünyaya gelen Netanyahu, güçlü bir Yahudi ordusu oluşturulması ve Ürdün Nehri’nin her iki yakasını içine alan bir Yahudi devleti kurulmasını savunan revizyonist siyonist lider Ze’ev Jabotinsky’nin taraftarları arasında yer aldı ve 1940 yılından ölümüne kadar şahsi yardımcılığı görevini yürüttü.

Netanyahu, daha sonra Denver Üniversitesi tarih ve İbrani edebiyatı bölümlerinde profesör olarak çalıştı, ayrıca Cornell Üniversitesi’nde semitik diller ve edebiyatı bölümü başkanlığı görevinde bulundu. On yılı aşkın bir süre İbrani Ansiklopedisi’nin baş editörlüğü görevini yürüttü. Akademik kariyeri dolayısıyla sürekli olarak ABD ile İsrail arasında seyahat eden Netanyahu, akademik çevrelerde en çok, İspanya’daki Yahudileri hedef alan Orta Çağ engizisyonu konusunda yaptığı araştırmayla tanınıyordu.

Netanyahu ve karısının üç oğlu oldu. Ailenin en büyük oğlu 1946 yılında doğan Yonatan Netanyahu, İsrail Özel Kuvvetleri’nin komutanı iken 1976’da Uganda Entebe’de100 Yahudi’nin rehin alındığı Air France uçağına yapılan operasyonda öldürülmüştü.  Ailenin ortanca oğlu Binyamin ilk olarak 1996’da daha sonra ise 2006’da İsrail başbakanı seçildi. En küçük kardeş 1952 doğumlu İdo ise halen ABD’de doktor ve tiyatro yazarı olarak çalışıyor. Pek çok uzman Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, babası Benzion Netanyahu hayatta olduğu sürece, İsrail’in Arap komşularıyla kapsamlı bir barış anlaşması imzalamaya duygusal olarak hazır olmadığı yorumunda bulunuyordu. Netanyahu ise bu yorumları reddediyor.