İsrail’de erken seçim alarmı

Netanyahu Hükümeti’nin kaderi, 9 Mayıs’ta yapılacak ve Tal Yasası denilen, belli kesimlerin askerlikten muaf tutulmalarını sağlayan yasanın değiştirilmesi konusundaki oylamayla değişebilir

Dünya
3 Mayıs 2012 Perşembe

 

İsrail Hükümetini, bütçe kısıntısı, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerin Yüksek Mahkeme emriyle boşaltılması gibi sorunların yanında, bir de ağustostan itibaren geçerliliği sona erecek, tartışmalı Tal Yasası’nın yerine çıkarılması gereken yasa ile ilgili oylama süreci bekliyor. Ultra Ortodoks Yeşiva öğrencilerinin ve İsrailli Arapların askerlikten muaf kalmalarını sağlayan bu yasa, hükümet koalisyonunu oluşturan sağ ve sol partileri birbirine düşürüyor.

Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Netanyahu, çıkarılacak yeni yasanın zorunlu askerlik hizmetinin kapsamını İsrailli Arapları da içine alacak şekilde genişletileceğini duyurdu. “Tal Yasası daha eşitlikçi ve doğru bir yasa ile değiştirelecek ve yeni yasayı meclise bizzat ben sunacağım,” diyen Netanyahu aşırı dinci Yahudilerin askerlik durumu ile ilgili bilgi vermezken değişimin ek bütçe gerektireceğinden söz etti.

Başbakan’ın açıklaması İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın Tal Yasası değişimi oylamasının İsrail’in seçim tarihini belirleyeceği tehdidinden sonra geldi. Normalde 2013 Ekim ayında yapılması beklenen seçimlerin öne çekileceğinin sinyallerini veren Lieberman, partisi Evimiz İsrail’in 9 Mayıs’ta meclise İsrailli Arapların ve ultra Ortodoks Yahudilerin askere alınmasına yönelik bir yasa önergesi sunacağını söyledi.

Her iki grup da askerlikten muaf fakat son yıllarda kamuoyundan gelen talepler İsrailli her vatandaşın bu yükü eşit şekilde paylaşması yönünde. Koalisyonu oluşturan ultra Ortodoks partiler statükonun korunması gerektiğini savunuyorlar ve Lieberman’a ateşli bir şekilde karşı çıkıyorlar. Lieberman Facebook duvarına “Gelecek yıl bağımsızlık kutlamalarında her sene dağıtılan ödüllerin her kesimden askere- laik, haredi (aşırı dinci), Dürzi, Arap ve Bedeviler’e- verildiğini görmeyi ümit ediyorum,” diye yazdı. Arada kalan Netanyahu, hükümetin dağılma tehlikesine karşı her iki tarafı idare etmek zorunda.

Ana muhalefet partisi Kadima’nın geçen ay seçilen başkanı Şaul Mofaz ekim ayında seçim yapılmasını istediğini söyledi ve “Netanyahu başarısız olmuştur, hükümetinin günleri sayılıdır. İsrail halkı için umudu geri getirme zamanı gelmiştir,” dedi.

Bu arada Şas Partisi lideri ve İçişleri Bakanı Eli Yişai, “Seçimlere ne zaman olursa olsun hazırız. Kimse bizden daha hazır olamaz. Ultra Ortodokslar üzerinden kampanya yürütüyorlar ve daha fazla bakanlık alma peşindeler fakat kampanya haredilere nefret kampanyasına dönüşecek,” dedi. Şas Partisi’nden milletvekili olan Haham Nissim Zeev, Netanyahu’nun haredileri de İsrailli Arapları da  askere gitmeye zorlayamayacağını ve bu rüyadan kurtulması gerektiğini söyledi.

İsrail’de seçimlerin erkene alınması durumunda önümüzdeki ağustos sonu ile kasım başı arasındaki tarihlere işaret ediliyor. Bu da, İsrail genel seçimlerinin ABD’nin 6 Kasım başkanlık seçimleri ile aynı döneme rastlayabileceği anlamına geliyor.

 

BİLGİ

İSRAİL

KOALİSYON HÜKÜMETİ

  • Likud 27 milletvekili

• Evimiz İsrail 15 milletvekili

• İşçi Partisi 13 milletvekili

• Şas 11 milletvekili

• Habayit Hayehudi

3 milletvekili