Golden Age ‘Dünya Dans Haftası’nı kutladı

24 Nisan Salı günü Hahambaşılığa bağlı çalışmalarını sürdüren Golden Age Komisyonu bir davet gerçekleştirdi. Etkinliğe komisyon hanımlarının yanı sıra dernek ve kurumların hanımlar kolu başkan ve üyeleri ile sezon boyunca kuruma destek verenler katıldılar

Toplum
3 Mayıs 2012 Perşembe

Zelda Habip’in Golden Age hakkındaki sunumundan sonra Komisyon Başkanı Lida Sarfati sözü alarak yaptıkları faaliyetlerden, dış gezilerden, yaşlıların evlerine gerçekleştirdikleri ziyaretlerden, birlikte yapılan hobi saatlerinden ve elişi çalışmalarından söz etti.

Daha sonra Fani Ender, Etel Morhayim’in eşliğinde “dans” konusunda çok ilginç bir çalışma sundu. Her yıl 29 Nisan’da başlayan “Dünya Dans Haftası”na atfen, dans konusunu işleyen Ender, tarih boyunca dans konusunda yetkin olan Yahudi sanatçılardan ve dans gruplarından bahsetti. 15. ve 16. yüzyıl dans ve düğün organizatörleri olan Yahudilerin en ünlüsü olan “Saltarello” dansının yaratıcısı Pessaro’lu Giuliemmo Ebreo (William the jew) hakkında bilgi verdi. Barkovizyon gösterisi eşliğinde verdiği tüm sunumunda daha sonra 17. Yüzyılda kurulan Hasidizm topluluğunda dansın ibadet haline getirildiğini anlattı. Hasidizm felsefesinde dans etmenin mitzva olduğunu ve hareketlerin özünde neşe ve sevinç olduğunu söyledi. 19. Yüzyılın sonunda Rusya’da kurulan Ballet Russe grubundan ve orada dans eden Anna Pavlova ve İda Rubinstein gibi Yahudi balerinlerden, 20. Yüzyılın başında grubun Paris’e giderek orada zaman içinde dans eden ünlü Yahudi balerin Alisya Markova ‘nın muhteşem sanat kariyerinden bahsetti. Daha sonra yine Ballet Russe’de dans eden Rus Yahudisi Maya Plisetskaya’nın bir barkovizyon gösterisi (kuğunun ölümü)eşliğinde sanatını ve yaşantısını anlattı. İsrail’de dans konusuna gelince, İsrail’in simgesel dansı Hora’yı anlattı. Hora dansının Romanya folklorundan etkilenerek yaratıldığını, birliği, neşeyi ve umudu simgelediğini ekledi.

1944 yılında Kibutz Dalya’da başlayan Dalya Dans Festivali, daha sonra Yonatan Carmon öncülüğündeki Karmiel Dans Festivali, Suzan Dallal Kültür Merkezi’nde faaliyet gösteren Bat Sheva Dance Company, Bat Dor Topluluğu, Yeruşalayim’de Sara Levi Tanai tarafından kurulan, şimdi İlana Cohen tarafından yönetilen İnbal Dans Topluluğu (Yemen dansları) , modern tınılarla, tencere kapakları, çöp varilleri, sopalar, kutular gibi aletlerle müzik yapan Mayumana Dans Grubu ve nihayet 1986 yılında Orly Baor tarafından kurulan ve yürüme engelliler ile savaş ve terör mağdurlarından oluşan Galgalei Dans Grupları hakkında görsel içerikli bilgiler verdi.

Sunum alkışlarla ve büyük beğeni toplayarak sona erdi. Daha sonra mikrofona davet edilen bale öğretmeni ve balerin Lili Barokas sözü alarak kendinden ve sanat hayatından bahsetti.

Aynı gün toplantı salonunun duvarlarını süsleyen peyzaj resimlerinin yaratıcısı olan ressam Yusuf Blok mikrofona gelerek kendinden ve sanatından bahsetti. Toplantının son konuşmasını Golden Age Başkanı Lida Sarfati yaptı. O güne katılan ve yıl boyunca faaliyet gösteren tüm arkadaşlarına teşekkür etti.

Barınyurt’un hazırladığı lezzetli yiyeceklerden tadan davetlilere Golden Age dostlarının yaptıkları el işi çalışmalar hediye edildi.