Filistin yanlısı aktivistlere uçuş engeli

Batı Şeria yerleşim bölgesi inşaatlarını protesto etme amacı ile İsrail’e gitmeyi planlayan eylemcilerin birçoğu uçağa binemeden durduruldu

Dünya
27 Nisan 2012 Cuma

‘Filistin’e hoş geldiniz’ kampanyasına katılmak isteyen yüzlerce Filistin yanlısı eylemci İsrail Hükümeti tarafından Avrupa havayolları şirketlerine dağıtılan kara listede isimleri olması sebebi ile cuma günü İsrail’e giden uçaklara binemediler. Protesto sözcüsü pazar günü İsrail’e varması planlanan 1.500 eylemcinin yüzde 60’ından fazlasının uçuşlarının iptal edildiğine dair havayollarından haber aldıklarını bildirdi. Uçuş iptallerini bildiren havayolları arasında yer alan Lufthansa, Air France ve EasyJet hakkında eylemcilerin yasal işlem başlatacakları bildirildi. 50 kişilik bir Fransız grubu ise Paris’ten Tel Aviv’e THY ile İstanbul aktarmalı gelerek engelini aşacaklarını düşündüler fakat grubun İstanbul’dan uçmasına izin verilmedi. Uçuş engeli aşan eylemciler ise Tel Aviv havalimanında polisler tarafından durduruldu. Yüzlerce sivil ve silahsız polis, geliş uçuşları öncesinde havaalanında konuşlanmıştı. Binlerce katılım beklenen ‘fly-tilla’ (flotilla olayına atıfta bulunuluyor) hareketinde, sadece bir düzine insan İsrail’e girebilmeyi başarabildi.

“İsrail’i tercih ettiğiniz için

teşekkür ederiz”

Bu arada İsrail Başbakanlık Ofisi’nden Filistin yanlısı eylemcilere havaalanına vardıklarında dağıtılmak üzere sarkastik bir broşür hazırlandı. Broşürde eylemcilerin İsrail’i insancıl kaygıları nedeniyle seçtikleri için teşekkür ediliyor ve şöyle deniyor: “Biliyoruz ki gitmek için bir sürü uygun seçeneğiniz vardı. Mesela, kendi halkına her gün zulüm yapan ve binlerce kişinin ölümünden sorumlu Suriye rejimini protesto edebilirdiniz. Tüm dünyaya terör saçan ve muhalefete en ufak bir merhamet göstermeyen İran’ı da seçebilirdiniz. Veya sivillerin ardına saklanıp, onları barikat olarak kullanarak füzeler atan Hamas yönetimindeki Gazze’yi de seçebilirdiniz. Ama siz Ortadoğu’daki tek demokrasi olan, kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu, basının hükümeti eleştirebildiği, insan hakları organizasyonlarının serbestçe çalışabildiği, inanç özgürlüğünün korunduğu ve azınlıkların korku içinde yaşamadığı İsrail’e karşı eylem yapmayı seçtiniz.”

Metnin son paragrafında eylemcilerden önce bölgedeki gerçek sorunları çözmeleri, sonra İsrail’e gelip deneyimlerini paylaşmaları isteniyor ve iyi yolculuklar dileniyor.