Havada müzik kokusu var!

Uzun bir aradan sonra kavuştuğumuz güneş sadece sızlayan kemiklerimize değil ruhumuza da iyi geldi. Adeta tekrar şarj olmaya başladık. Tabii ki, sadece deniz kenarında rakı- balık keyfi ya da yeşilliklerin içinde piknik yapmada değildir baharın tadı… Nisanda müzik de iyi gider.

TUNA SAYLAĞ Sanat
28 Mart 2012 Çarşamba

İyi müzik için bu ay da konser salonlarını arşınlamaya devam edeceğiz. Önümüzdeki aya Garanti Caz Yeşili Konserleri damgasını vuracak gibi gözüküyor. Babylon, Ghetto, Jazz Center haftanın birkaç gününü bu konserlere ayırıyorlar. Özellikle İsveçli müzisyenler revaçta!

Bu ay gittiğim konser listemin ilk iki sırasında Gidon Kremer (CRR) ve Mor Karbasi (the Seed)  konserleri var.

Repertuarında çağdaş bestecilere yer vermesiyle tanınan Gidon Kremer ve grubu Kremerata Baltica, 21 Mart gecesi de geleneği bozmadı. Dinletiye 96’da kaybettiğimiz Polonya asıllı Yahudi besteci Mieczyslaw Weinberg’in (Moishe Vainberg)Concertino for Violin and Strings Op.42’si ile başlayan sanatçı, daha sonra 40. İstanbul Müzik festivali kapsamında 11 Haziran’da adına bir konser verilecek olan Gürcü besteci Giya Kancheli’nin kendisine ithaf ettiği ‘Chiaroscuro for Violin, Strings, Piano and Percussion’ isimli beste ile devam etti. Geçekten her iki parça da sıra dışı ve klasik müzikseverler için yepyeni bir deneyimdi. Bu arada Aya İrini’deki konserde bizzat bulunacak olan Giya Kancheli’nin‘ Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ ile onurlandırılacağını ve Borusan Filarmoni eşliğindeki dinletide Gidon Kremer’in de çalacağını hatırlatalım.

Mor Karbasi’ye gelince; genç sanatçı Flamenko ile harmanladığı Sefarad müziğinden yeni ve eski albümüne ait örnekler sundu. Ninni, ağıt, gazel tarzındaki Ladino parçaları da unutmadı. Sadece sesi ve dansları değil samimiyeti, seyirciyle kurduğu sıcak bağ ile de gönüllerde taht kurdu.

Bakalım nisan ayı bize neler vaat ediyor…

 Tutkunun öyküsü Carmen TİM Show Center’da…

Prosper Merimée’nin klasik eseri Carmen, sanatın hemen hemen her dalına konu olmuştur. Tutku ve kıskançlığı en iyi anlatan hikâyelerden biri olan eser, bu kez de ünlü Arjantinli Flamenko sanatçısı Maria Carrasco’nun rejisi ve özgün koreografisiyle 6–7–8 Nisan’da TİM’de sahnelenecek. Maria Carrasco’nun Carmen’i canlandırdığı gösteride sanatçıya, grubu Ballet Flamenco Maria Carrasco Topluluğu eşlik edecek.
 

İKÜ Akıngüç Oditoryumu’nda piyano ve keman birlikteliği

 

İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu 2 Nisan’da piyanist Fazıl Say ile kemancı Patricia Kopatchinskaja’yı ağırlayacak. İkili, Beethoven ve Say’dan eserler seslendirecek.

 

Borusan Müzik Evi’nden seçtiklerim

Canti Liberi/ Özgür Şarkılar; Türkiye’de cazın önde gelen isimlerinden Selen Gülün, son yıllarda ağırlık verdiği ortak projelere bu kez İtalya’dan tenor saksafoncu Marcello Allulli ile perküsyoncu ve elektronik müzik üstadı Michele Rabbia ile devam ediyor. Üçlü, Akdeniz’in havasını şehrimize taşıyan ‘Özgür Şarkılar’da dinleyenlerle buluşacak. 14’ünde ise vokalde Petra Magoni ve kontrbasta Ferrucio Spinetti biraz caz, biraz rock ve punk’tan izler taşıyan, adlarından da anlaşılacağı gibi  -Musica Nuda- çıplak, yani sınırları olmayan bir müzik yapıyorlar. O gece de Bach’tan Beatles, Sting ve Prince’e uzanan bir program sunacaklar.

CRR’de görsel şölen

CRR her ay olduğu gibi nisan da çok yoğun. Hemen hemen her gece birbirinden güzel, farklı zevklere hitap eden programlar var. Flamenko sanatçısı Joaquin Grilo’nun koreografisini kendi yaptığı ‘DeNoche / Şafağı Beklerken’ isimli gösterisi 7 Nisan’da sergilenecek. Klasik müziğin tanınmış dörtlüsü Julliard String Quartet, 21’inde iki keman, bir çello ve bir viyola eşliğinde özel bir program sunacak. Kremlin Devlet Sarayı Kremlin Balesi İ.Vsevolozhsky ve M. Petipa. M. Petipa’nın koreografisi ile Çaykovski’nin ünlü eseri ‘Uyuyan Güzel’i sahneleyecek. 28 Nisan’ı takviminizde işaretlemeyi unutmayın

Müziği izlerken…

Şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 12 Nisan’da 19. yüzyılın üç müzik başyapıtını bir araya getiriyor. Lütfi Kırdar’daki konserde, Mussorgsky’nin ‘Bir Sergiden Tablolar’ı, Ravel’in ‘Daphnis ve Chloé’si ve Stravinsky’nin ‘Petruşka’sını 2012’nin görsel uygulamalarıyla dinlemeye hazırlanın.

Salon’da kemanın iddialı ismi Nigel Kennedy

Ödüllü, İngiliz keman dehası Nigel Kennedy, klasik müzikten sonra caza olan tutkusunu, Ron Carter ve Jack DeJohnette ile kaydettiği ‘Blue Note Sessions‘ albümüyle göstermişti. 18 ve 19 Nisan’da İKSV Salon’da vereceği konserlerde kendisine beşlisini oluşturan Tomasz Grzegorski (saksafon, klarnet, vokal), Piotr Wylezol (tuşlu çalgılar), Krzysztof Dziedzic (davul, vokal) ve Adam Kowalewski (bas, vokal) eşlik edecek. Ayrıca şarkı yazarı ve besteci Shara Worden, teatral-rock projesi ‘My Brightest Diamond’ ile 6 Nisan’da Salon'da... Sahnede, Martha Graham ile Edith Piaf arasında gezinen üç albüm sahibi Worden’ı izlemek gerek derim

Ghetto’da Can Bonomo akustik

Can Bonomo, ‘İstanbul Müziği’ olarak tanımladığı şarkılarını 6 Nisan akşamı ilk kez akustik olarak Ghetto’da çalacak. Gençler bu özel konseri kaçırmasın derim. 26’sında da Jehan Barbur, ‘Hayatın İçinden Masalsı Şarkıları’ sizin için söyleyecek. Garanti Caz Yeşili kapsamında ayın 28’inde İsveçli topluluk Movits, swing ile hip hop’u Ghetto sahnesinde buluşturacak. Grup, Movits ismini, İsveçli şair Carl Michael Bellman’ın ‘Epistles of Fredmen’ adlı eserindeki Fader Movitz karakterinden almış.

Yinon Muallem Nardis’de


Perküsyon ustası, besteci Yinon Muallem ve arkadaşları Cenk Erdoğan, Hakan Gürbüz, Selim Koytak ve Baran Volkan Kaya, 30 Nisan’da Nardis’e konuk olacaklar. Muallem konserinde, son albümü ‘Nefes’ ile Türk ve Yahudi müziklerinden de örnekler sunacak.

İş Sanat’ta Buika ve Madredeus rüzgârı

Daimi şefi Alexander Liebreich’in yönetimindeki Münih Oda Orkestrası 5 Nisan’da İş Sanat’a konuk oluyor. Topluluk, son yıllarda İskandinavya’dan çıkan en gelecek vadeden genç kemancılardan biri olarak kabul edilen Vilde Frang’a eşlik edecek. İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından kurularak günümüzün önde gelen oda topluluklarından biri haline gelen Zürih Oda Orkestrası ise, 19 Nisan’da özelikle Chopin etütleri yorumlarıyla övgüler alan ve kuşağının en iyi piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Arjantin-Venezüella asıllı Sergio Tiempo ile çalacak. Aşkın tutkulu sesi, Buika yine ve yeniden İstanbul’da. Türkiye’de geniş bir hayran kitlesine sahip olan sanatçı, 13’ünde şarkılarını yine kaybeden aşklar için söyleyecek. İş Sanat’ın nisandaki son etkinliği 26’sındaki Madredeus konseri. Fado ile çağdaş halk müziğini birleştiren çalışmalarını ‘Portekiz köklerine bağlılığını koruyan müzikal fanteziler’ olarak tanımlayan topluluğun konseri kaçmaz!

Müzikal harika Hilary Kole

Jazz Center, 5–14 Nisan tarihleri arasında ünlü caz vokali Hilary Kole‘u ağırlıyor. Sanatçıya Uraz Kıvaner (Piyano), Ozan Musluoğlu (Bas) ve Ediz Hafızoğlu (Davul) eşlik edecek. Sadece sesi ile değil güzelliği ile de dikkat çeken Kole, önemli Amerikan caz kadın şarkıcıları arasında sayılıyor. Mekân ayrıca, Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında 19–20–21 Nisan günleri Eve Cornelious Quartet’e ev sahipliği yapacak.

Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali Babylon’da

Bu sezonun en çok merak edilen şehir festivallerinden biri olan Garanti Caz Yeşili Nordik Müzik Festivali, Babylon’da nisan ayında başlıyor. Bu kapsamda,10–15 Nisan tarihleri arasında İskandinav müziğinin en başarılı isimleri konuk edilecek. Bu özel haftada Kings of Convenience, Sin Fang, Amiina, Soley, Hess Is More ve 123 gibi gruplar Babylon’da müzik severlerle buluşacak. Mekânda ayrıca 8’inde, Jeremy Warmsley ve Elizabeth Sankey ikilisinin nostaljik parçalarla bezedikleri Summer Camp çalışmasını, 20’sinde de White Mink’i izleyebilirsiniz.