Hitler’li reklama büyük tepki

2. Dünya Savaşı ve Holokost’ta altı milyon Yahudi’nin hayatını kaybetmesinin baş sorumlusu olan Hitler’in görüntülerinin dublajlanarak bir şampuan firmasının reklam filminde kullanılması, başta Türkiye’deki Yahudi cemaati olmak üzere, birçok kesimden büyük tepki aldı.

- Gündem
28 Mart 2012 Çarşamba

Cemaati, olayı kınayan mesajlar yayınlarken, yurtdışındaki dernek ve kuruluşlardan da tepkiler geldi. Medyada birçok köşe yazarı reklamı eleştiren yazılar kaleme aldılar. Reklam filmi gelen tepkiler üzerine salı günü yayından kaldırıldı

CEMAAT YÖNETİMİNİN MESAJLARI

DESTEK BULDU

Türk Musevi Cemaati yönetimi, geçtiğimiz hafta söz konusu reklam filmi ile ilgili bir mesaj yayınladı. Mesajda, “6 milyon Yahudi’yi sadece Yahudi oldukları için gaz odalarında zehirledikten sonra fırınlarda yaktıran, ‘üstün Alman ırkı’ yaratma uğruna kendi zihinsel engelli vatandaşlarını öldürten ve dünya tarihinin en karanlık sayfasını yazan Hitler’in her ne sebeple olursa olsun bir reklamda kullanılması kabul edilemez ve kabul edemeyeceğimiz bir durumdur,” denildi.

Ancak reklam filminin yaklaşık on gün boyunca televizyon kanallarında gösteriminin devam etmesi üzerine konuyla ilgili ikinci bir açıklama yapıldı ve şu ifadeler yer aldı:

“Konuya ilgili ajans sahibi ile yapılan ve hassasiyetlerimizi aktardığımız görüşmeye rağmen ilgili reklâmın halen medyada yer aldığını esefle müşahede etmekteyiz. Reklâmda farklılık veya farkındalık yaratma adına ideolojisi, vahşeti ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olan çarpık zihniyetin en çarpıcı örneği Hitler’i her ne sebeple olursa olsun reklâm filminde kullanmanın kabul edilemez bir durum olduğunu bir kez daha önemle hatırlatıyoruz. Bu zihniyeti kınıyor ve insanlık vicdanında yaratılan tahribatın bir an önce tamiri adına kamuoyundan özür dilenmesi gerekliliğini vurguluyoruz.”

TÜRKİYELİLER BİRLİĞİ’NDEN

RTÜK’E DİLEKÇE

İsrail’deki Türkiyeliler Birliği de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na bir dilekçe göndererek, reklamın yayını konusunda gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Derneğin Başkanı Zali De Toledo imzalı mektupta Hitler’in yaptıklarından bahsedildikten sonra şu sözlere yer verildi:

“En büyük insanlık suçunun simgesi olan Adolf Hitler’in mizahi (!)  şekilde olsa dahi bir şampuan reklamı olarak gösterilmesinin, II. Dünya Savaşı’nda ölenlerin anısına büyük saygısızlık olduğu ve Türkiye’mize dünya kamuoyunda zarar verebileceği düşüncesindeyiz.

Reklam konusu şampuan markası BIO-MEN sözcüğünün ‘insan hayatı’ anlamına gelmesi, insan yağından sabun yapan bir insanın ağzından çıkması ne kadar da tiksindirici ve istihzalıdır!

Bizler,  gerek Türk, gerek Yahudi, gerekse de insan olarak bu reklamı şiddetle kınıyor,  yayımının bir an önce durdurulması yönünde Sayın Kurulunuzun kayıtsız kalmayıp gerekli önlemleri alacağını umuyoruz.”