Riskli dönem başlıyor

Risk iştahı ne zaman geri gelir? Piyasalarda riskli varlıklar için risk iştahının en az iki, belki dört hafta düşük seyredeceği tezini savunuluyor.

- Ekonomi
28 Mart 2012 Çarşamba

ABD’den gelen verilerin bu yarışa destek vermeyeceği göz önünde bulunduruluyor. ABD ekonomisi bir büyüme sıçraması yakalayarak belirli bir platoya oturdu. Daha fazla hızlanması için yeterli cephane yok. Ayrıca bu ekonomik tempoda gittiği sürece piyasalar FED’in QE3 başlatmaya cesaret edemeyeceğini de varsayıyorlar.

Çin yönetimi ekonomideki yavaşlamadan hiç rahatsız değil. Zaten ilk çare olarak Yuan’ın değer kazanmasını durdurdular. Petrol bu düzeyde seyrederken yeniden iç talebi pompalamak riskli. PBoC nisan ortalarından önce parasal gevşeme adımını atmaz. Ayrıca, atacağı adımların piyasa tarafından tatmin edici bulunmaması riskini de hesaba katmalıyız.

Avrupa Birliği için hem risk hem de fırsat. AB ekonomisi resesyonda ve istikrar paketi uygulandığı sürece de bu resesyondan kurtulamayacak. Mart sanayi siparişleri ve PMI’dan okunan sipariş göstergeleri, üretim tarafında daralmanın sürdüğünü işaret ediyor. Ama AB Komisyonu tarafından derlenen tüketici güveninde hafif bir artış var. Çin’in yavaşlayan büyümeye karşı parasal önlemler almaması ve kıtanın sorunları ölçeğinde güçlü seyreden Euro da bölgede toparlanmaya engel teşkil ediyor. LTRO’nun reel kesime kredi olarak döndüğüne dair henüz en ufak bir kanıt yok. İrlanda yine resesyonda ve banka yeniden sermayelendirmesi kapsamında kendi merkez bankasından aldığı üç milyar Euro borcu nakit yerine tahville ödemek için izin istiyor.

Avrupa’da korkulu günler yeniden başlayacak. Mart sonu liderler zirvesinde Merkel’in EFSF-ESM’in birleştirilmesi ve sermaye artırımına onay vermesi, panik ataklarına karşı tek çare. Yoksa Fransa ve Yunanistan seçimleri, yatırımcıların PIIGS DİBS şortlamaları için ideal bir fırsat teşkil edecek. Bence Merkel son dakikada razı olur ya da EFSF ve ESM’in bir yıl boyunca birlikte faaliyet göstermesine yol açacak ara bir çözüme razı olacak. Ama bu ara çözüm, IMF ve G-20’den bir trilyon dolarlık kaynak aktarımına yetmez.

Petrol en büyük joker olarak değerlendiriliyor. Geçen hafta gayet güzel bir geri çekilme başlamıştı. Cuma akşamı İran’ın petrol ihracatının üç yüz bin varil azaldığı haberi ile Brent yine 125 doların üstünde kapandı. Eğer İran ve İsrail askeri çatışma hususunda çenelerini tutarlarsa, Brent geriler. Ama bu tam bir ‘kuğu vakası’; kara da olabilir ak da. Orta vadede ise ABD başkanlık seçimi yaklaştıkça İran’a saldırı riski daha bariz fiyatlanacak.

Kaynak: bigpara