Uluslararası piyasalar neden beklemeye geçti?

Uluslararası piyasalar, yatırımcıların bu haftaki veriler öncesi beklemeye geçmeleri ile haftaya durgun başladı

- Ekonomi
28 Mart 2012 Çarşamba

Uluslararası piyasalar, bu hafta açıklanacak olan önemli ekonomik veriler öncesi yatırımcıların beklemeye geçmesi ile birlikte haftaya durgun başladı. Japon Yeni, bu yılın en hızlı haftalık yükselişini gösterdikten sonra gerilerken, metaller değer kazandı ve Asya hisse senetleri geri çekildi.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek, 82.72 seviyesine geriledi ve on altı önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Bakır, Çin’den gelen talebin yükselmekte olduğu spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 0.4 yükseldi. Petrol New York’ta yüzde 0.2 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2’lik aşağı hareket yaptı.

İtalya Başbakanı Mario Monti, hafta sonu yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi maliye bakanlarının, bölgenin kurtarma fonunu güçlendirme konusunda bir anlaşmaya varmaya hazırlandığı bir ortamda İspanya’nın, Avrupa’nın borç krizini tekrar tetikleyebileceğini söyledi. Haftanın ilk gününde açıklanan Almanya iş dünyası güven endeksinin, Bloomberg News’un anketine göre, son yedi ayın zirvesinde kalması ve ABD’de askıda konut satışlarının artış göstermesi bekleniyor.

Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 0.3 ve Tayvan’da Taiex Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 0.3’lük bir kayıp yaşadı.

Bir kısmı milyarder yatırımcı Warren Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway Inc.’ye ait olan Çinli oto üreticisi BYD Co., beklenenden daha düşük kâr açıklamasının ardından yüzde 6.6’lık hızlı bir kayıp yaşadı.

Euro Yen karşısında yüzde 0.5 yükselerek 109.78 Yen seviyesine çıktı. Avrupalı politika yapıcılar, kurtarma fonlarının artırılmasını ve örneğin, geçici Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve 500 milyar Euro (664 milyar dolar) büyüklüğündeki Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) nasıl daha güçlü çalışacağını görüşüyorlar.

Bakır yükselişini devam ettirdi. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nın izlediği bakır stokları son dört haftada ilk kez düşüş gösterdi ve 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesinden geriledi. Nikel yüzde 1.5 yükselerek ton başına 18,450 dolara çıkarken, kurşun yüzde 0.8 yükselerek ton başına 2,010 dolara ulaştı.