İran İsrail’i haritadan silmek istemiyor

İran’ın dini lideri Hamaney’in başdanışmanı Laricani, Ahmedinecad’ın İsrail’i haritadan silmek istediği sözlerine karşılık aslında İsrail’i askeri manada haritadan silmeyi kastetmediğini söyledi. İran’ın nükleer tesislerine saldırı durumunda ise her türlü seçeneğin masada olduğunu belirtti

- Dünya
28 Mart 2012 Çarşamba

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in başdanışmanı Muhammed Laricani, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın İsrail’i haritadan silme söyleminin kesinlikle askeri manada olmadığını ve böyle bir hamlenin ‘İran’ın politikası dâhilinde olmadığını’ belirtti. Laricani nükleer tesislerine olası bir saldırıda ABD Başkanı Obama’nın sözlerini tekrar ederek her türlü seçeneğin masada olduğunu vurguladı.

Başdanışman Laricani Batı’yı İran’a uyguladığı yaptırımların ‘haksızlığın ötesinde’ olması nedeniyle eleştirdi. Bu yaptırımların İran’ın nükleer gelişmesini durduramayacağını sözlerine ekledi.

Son olarak İran nükleer programının tam şeffaf olacağını ve daimi kontrole izin verileceğini açıklayan Başdanışman bunun karşılığında Batı’nın İran’ın imzalamış olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması‘nda (NPT) ön görülen bütün haklara sahip olduğunu kabul etmesini istedi.

Laricani, bir askeri müdahalede bulunulursa, İran’ın dünyanın deniz yoluyla taşınan ihraç petrolünün üçte birinin geçtiği Hürmüz Körfezi’ni kapatma veya İsrail’e misilleme yapma ihtimalini dışlamadıklarını hatırlattı.