Obama İsrail’i terk mi edecek?

‘Emergency Comittee for Israel’ adlı organizasyon, Amerikalı Yahudilerin gelecek seçimlerde Obama’ya destek vermemeleri için bir video yayınladı

- Dünya
28 Mart 2012 Çarşamba

Sağ görüşlü bir organizasyon olan ‘Emergency Committee for Israel’, yaklaşan Amerikan başkanlık seçimlerinde Amerikalı Yahudilerin şimdiki Başkan Obama’ya destek olmamaları için bir video hazırlayıp internette yayınladı. Organizasyon, görüntülerde Obama’nın İsrail’in yanında durma sözünün yalan olduğunu kanıtladıklarını söylüyor.

‘Emergency Committe for Israel’ isimli organizasyon Weekly Standart adlı yayının editörü ve aynı zamanda neo-konservatif hareketin başı sayılan William Kristol ve Evanjelist lider Gary Bauer tarafından kuruldu. Kâr amacı olmayan organizasyon Amerikan yönetiminin güçlü bir ABD-İsrail ilişkisini desteklediğine emin oldukları liderler istiyor. Web sitelerinde, İsrail’in güvenliği ile ilgili karşılaşılan zorluklar ve seçilmiş ABD yetkililerin bu zorluklarla mücadele etmede ne yaptıkları ve ne yapmaları gerektiği hakkında halkı eğitmeyi amaçladıklarını açıklıyorlar.

Komitenin belgesel tarzında yayınladıkları videoda, Bauer acımasız bir dürüstlükle İsrail’e destek konusunda Obama’ya güvenmediğini, İsrail’i terk edip İran’la gelecekte muhtemel bir çatışmada yalnız bırakacağını düşündüğünü söylüyor.

 Yayınlandığı ilk haftada Youtube’da 200.000 izlenmeye ulaşan video, sol görüşü ve liberal olması ile bilinen diğer bir Yahudi organizasyon J-Street’e karşı bir politik görüş sergiliyor. J-Street Obama’nın İslami kesime yaptığı diplomatik baskıyı arttıran ve askeri bir harekâttan kaçınan pozisyonunu destekliyor.

New York Times Gazetesi’nde başkanlık seçimlerindeki Yahudi vatandaşların oyları için olan bu mücadeleyi konu alan bir makale yayınlandı. Makalede bu videoya geniş yer verilirken J-Street’e karşı hazırlanmış kaliteli bir yapım değerlendirmesi yapıldı.