Cefi Kamhi’den şampuan reklamına dava talebi

Eski milletvekili Cefi Kamhi, son günlerde kamuoyunun büyük tepkisine neden olan Hitler’li şampuan reklamı için, ürünün üreticisi firmaya, reklamı hazırlayan ajansa dava açılmasını istedi.

- Şalom
28 Mart 2012 Çarşamba

Kamhi, üretici laboratuarı, reklamı hazırlayan ajansı ve yetkilileri ile reklamı yayınlayan televizyon kuruluşlarına karşı kamu davası açılması gerektiği savunuyor. 

Kamhi, avukatı aracılığıyla sunduğu dilekçede şu ifadelere yer verdi:

“Nazi Almanyası’nın lideri Adolf Hitler’in II.Dünya Savaşı’nda Yahudileri gaz odalarında öldürdüğü, fırınlarda yaktığı, ölülerin yağlarını kullanarak bunlardan sabun yaptığı bilinen bir gerçektir. Hitler’in sistematik bir şekilde Yahudi milletine karşı soykırım suçunu işlediği 1945 tarihinde Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiştir.

Soykırım suçu, BM Genel Kurulu tarafından 9 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırması Sözleşmesi’nde de tanımlanmıştır. Türkiye bu sözleşmeyi 23.03.1950 tarihinde 5630 sayılı kanunla herhangi bir çekince koymaksızın onaylamıştır. Soykırımın suç olarak düzenlenmesi ve ceza kanunumuza girmesi ise ancak 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu ile olmuştur. TCK md 76’da soykırım suçu; “Bir planın icrası suretiyle, milli, etnik, ırki veya dini bir grubun tamamen veya kısmen yol edilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı aşağıdaki fiillerinden birinin işlenmesi, soykırım suçunu oluşturur,” şeklinde tanımlanmış ve ilk sırada ‘kasten öldürme’ fiili yazılmıştır.

II.Dünya Savaşında 6 milyon Yahudi’yi kasten öldüren, Yahudi milletine karşı soykırım yaptığı mahkeme kararı ile de tescillenen, gaz odalarında öldürdüğü Yahudileri sabun yaptığı bilinen bir kişinin reklam malzemesi olarak kullanılması, ayrıca yapılan reklamında bir nevi sabun sayılabilecek şampuan olması ve derinlemesine incelendiğinde söz konusu reklam filmi ile Hitler’in Yahudileri sabun yapmasının ima edilmesinin dışında bir belirginliğe rastlanması ve soykırım suçunun ceza kanunumuzda da yer alması sebebiyle Sayın Makamınıza suç duyurusunda bulunma zorunluluğu hasıl olmuştur.”