Demir Kubbe’ye ABD Kongresi’nden destek

ABD Başkanı Obama İsrail’e ilave Demir Kubbe alımı için destek olacak. Karar hem Cumhuriyet hem Demokrat partililerin destekleri ile alındı

- Dünya
28 Mart 2012 Çarşamba

İsrail’in Demir Kubbe füze savunma sistemi, iki hafta önce Gazze’den ateşlenen 60 roketi havada karşılayarak etkinliğini kanıtladı. Sistemden etkilenen Amerikan parlamenterlerden Howard Berman (Dışişleri Komitesi’nde en yetkili Demokrat Partili) destek hareketini içeren kararı ABD Başkanı Obama’yla paylaştı. Obama bu karar ile İsrail hükümeti destek isterse ek savunma sistemleri için yardımcı olacak. Demir Kubbe Füze Savunma sistemi için ABD Kongresi 2011 yılı bütçesinde 205 milyon dolar kaynak ayırdı. Berman sistem sayesinde terörist saldırıların etkinliğinin sınırlandığını ve gerilimin krize dönüşmesinin engellendiğini ifade ederek, “İsrail kendisini füze ve roket saldırılarından koruyabilme yeteneğine sahip olmalıdır. İhtiyaç anlarında ABD güçlü müttefiğinin yanında durmaya devam edecektir,”dedi.

Demir Kubbe Destek Hareketi hâlâ yasama sürecinde kanunlaşmayı bekliyor. Buna rağmen şimdiden iki partinin de desteğini almış durumda.   

İsrail şu sıralar dördüncü Demir Kubbe sistemini kurmayı planlıyor. ABD Elçisi Michael Oren, bir web sitesinde yazdığı makalede İsrail’in ülkeyi tümüyle savunmak için en az on adet sisteme ihtiyaç duyduğunu belirtmişti. Oren, “Demir Kubbe’ye yapılan yatırım barış şartları oluşturmak için yapılmış diplomatik bir yatırımdır,” sözleri ile ülkesinin politik görüşünü özetledi.