J Street bir yılda barışı hedefliyor

- Dünya
28 Mart 2012 Çarşamba

Sol eğilimli İsrail yanlısı Yahudi lobisi J Street’in, üçüncü yıllık geleneksel konferansı ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleşti. Konferansın bu yılki konuşmacıları arasında İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert, İsrailli yazar Amos Oz ve Amerikalı Yahudi yazar Peter Beinart yer aldı. Son dönemlerde yayınladığı ‘Siyonizm Krizi’ adlı kitabı ve New York Times’daki köşesinde Batı Şeria’daki yerleşimlerin boykot edilmesi gerektiğini belirten makalesi nedeniyle Yahudi çevreler tarafından eleştirilen Beinart’ın toplantıda yer alması bazı kesimlerden tepki aldı.

J Street bu yılki konferansın başlığını ‘Tarih Yaratmak’ olarak belirlerken, bir yıl içinde İsrail-Filistin barışının sağlanması ile tarih yaratmanın mümkün olduğunu savunuyor. Organizasyon, son dönemlerde durağanlaşma sürecine giren barış sürecini hızlandırmak için Washington yönetimine mesaj ulaştırmayı hedefliyor.

Yaklaşık 2500 kişinin katılması beklenen konferansa, Amerikan hükümetini temsilen Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ulusal güvenlik danışmanı Antony Blinken katılıyor. ABD Başkanı Obama, başkanlık koltuğuna ilk oturduğunda J Street’e yakın bir duruş sergileyeceği görünümü vermesine rağmen, geçen sürede bu duruşunu değiştirdi. Bu yıl AIPAC konferansına gelerek bir konuşma yapan Başkan Obama, bu hareketiyle de desteklediği kuruluşun hangisi olduğunu vurgulamış oldu.

Konferansta İsrail hükümetinin temsili de düşük derecede kaldı. Konferansın strateji konulu ilk oturumuna İsrail’in Washington elçiliğinden ikinci konsolos katıldı.

J Street yetkilileri İsrail’in üst düzey bir yetkili göndermemiş olmasının hayal kırıklığına neden olduğunu belirtirken, organizasyonun kurucusu Jeremy Ben Ami, bu durumun konferansın hedef aldığı problemin bir parçası olduğunu belirtti. İsrail hükümeti, geçen yıl düzenlenen konferansa hiç katılmamıştı.