Fransa Yahudileri derin bir nefes aldı

Toulouse’da meydana gelen terör saldırısının faili Fransa polisi tarafından ölü ele geçirildi. Yahudi toplumunun önde gelen liderleri rahatladıklarını dile getirdi

- Dünya
28 Mart 2012 Çarşamba

Geçen hafta Toulouse’daki Ozar Hatorah okulunda dört kişiyi öldürdüğünü kabul eden Muhammed Merah olayın üstünden iki gün sonra polisle girdiği çatışmada ölü ele geçirildi. Fransa Yahudileri bu haberle derin bir nefes aldı. Yahudi liderler, Merah’ın öldürülmesi ile topluma karşı yeni bir saldırı ihtimalinin azaldığını ancak maalesef tamamıyla ortadan kalkmadığını bildirdiler.

Yahudi kurum ve kuruluşlarının çatı organizasyonu CRIF’nin Başkanı Richard Prasquier yaptığı açıklamada, “Fransa Yahudiler için güvenlidir, kuruluşlarımızda güvenlik önlemleri en üst seviyede tutulmaktadır. Güvenlik giderlerinin karşılanması için hükümetle konuşuyoruz,”dedi. Prasquier, Fransa’da başka radikallerin de Merah’ın izinden gideceğinden endişe duyulduğunu ancak yetkililerin böylesi tehlikelerle başa çıkmada başarısını kanıtladığını söyledi.

Avrupa Yahudiliğinin şemsiye kuruluşu işlevini gören Avrupa Yahudi Kongresi’nin Başkanı Moşe Kantor, hükümeti antisemit suçlara karşı yasaları sıkılaştırmaya çağırarak, “Hükümet antisemit ve nefret suçlarına karşı getireceği sert tedbirlerle bu elim olayın kurbanlarına ve yakınlarına en doğru şekilde saygılarını sunabilir,” dedi.

Toulouse Başhahamı Avraam Weill hükümeti ve polisi överek, “Birçok insan bu olaydan sonra yakında yapılacak seçimlerde Sarkozy’e oy verir. Sarkozy yapması gerekeni yapmıştır. Kendisiyle özel olarak yaptığım konuşmada olayları ele alma biçimine hayran kaldığımı ve bize değerini kanıtladığını söyledim,” dedi.

Haham Yonatan Sandler, oğulları altı yaşındaki Aryeh ile üç yaşındaki Gavriel ve okul müdürünün kızı sekiz yaşındaki Miriam Monsonego’nun acımasızca öldürüldüğü silahlı saldırı Fransa Yahudi toplumunda 1982’de bir kaşer lokantada altı kişinin el bombasıyla öldürülmesinden beri yaşanan en büyük terör olayı.

24 yaşındaki Cezayir asıllı katilin İslami terör gruplarıyla bağlantılı olduğu ve öncesinde Afganistan ve Pakistan’da bulunduğu açıklandı. 32 saat süren operasyonda elinde silahı ile ölmek istediğini belirten saldırgan, Fransız özel polis kuvvetlerinin tüm çabasına rağmen canlı olarak ele geçirilemedi ve iddia ettiği El Kaide bağlantısı hakkında kesin kanıt bulunamadı. Pakistan’daki Taliban, Merah’ın kendi kamplarından birinde bir müddet kaldığını, ancak bu saldırılarla Taliban’ın hiçbir bağlantısını olmadığını açıkladı.

Bu arada Fransa mahkemesi Merah’ın kardeşini resmi soruşturma için gözaltına aldı. Merah’ın kardeşi Abdulkadir Merah cinayetlere suç ortaklığı ve terörist faaliyet hazırlığı suçlarından yargılanacak. Fransız televizyonu, Merah’ın erkek kardeşinin arabasının bagajında silah ve patlayıcı madde ele geçirildiğini duyurmuştu.