İzidor Barouh’un ardından

Geçtiğimiz hafta 97 yaşında hayata gözlerini yuman İlancılık Reklam Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı İzidor Barouh, 22 Mart Perşembe günü Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen dini törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Ester YANNİER Toplum
28 Mart 2012 Çarşamba

Ailesinin, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Sami Herman, Onursal Başkan Bensiyon Pinto başta olmak üzere cemaat üst düzey yöneticilerinin ve sevenlerinin katıldığı kalabalık törende 10 yıl süreyle başkanlığını yürüttüğü ve daha sonra da Onursal Başkanlığı ile onurlandırılan Or Ahayim Hastanesi’nin Başkanı Elio Medina yaptığı konuşmada: “(…) Bütün bu iş yoğunluğuna rağmen başkanlık yaptığı 10 yıl boyunca azimle çalıştı, gerektiğinde muhasebeyi kendi başına tuttu, iş geliştirme sistemleri geliştirdi, yardıma gereksinim duyan hastalarımız için bağış toplamaya çalıştı. O ve onun gibi liderler sayesinde Or-Ahayim Hastanesi bu yıl 114 yaşında ve kentimizin tercih edilen hastaneleri arasında yer alıyor” dedi.

İzidor Barouh’un hayatını aktaran Cemaat Başkanı Sami Herman ise şöyle konuştu: “(…)İzidor Barouh, iş hayatında temkinli hareket etmeyi prensip edinmiş bir yapıya sahipti. Normal zamanda veya iyi günde adımlarını ölçmesine temkinli davranmasına karşın, daha kritik dönemlerde ise hiç paniğe kapılmaz, rahat ve cesur tavırları ile  zorluklara meydan okurdu.

İyi bir gözlemci olmanın yanı sıra paylaşmanın erdemini bilen bir yapıyı sahipti. Çevresinde, iş ortamında uyumu ve huzur oluşturmanın dengeleri doğru tesis etmekle mümkün olacağına inanmıştı. Kızdığını, sert çıkış yaptığını göremezdiniz. Buna mukabil, başarıyı ve kahramanlarını cömertçe destekleyen, bunun mutluluğunu yaşatan ve bizzat yaşayan bir yöneticiydi

  Fransızca ve İspanyolca dillerini bilen İzidor Barouh, 2007 yılında yayımladığı TÜRKIYE’DE REKLAMCILIĞIN DOĞUŞU  adlı kitabında sektörel birikimlerini satırlarında aktarma olanağını buldu.

İzidor Barouh çocuklarına  karşı   otoriter davranmaya özen göstermiş, bir baba olarak verdiği sevgi ve uyandırdığı saygı  nedeni ile Yakup, İnci ve Vivian da  onu  incitmemek için  özellikle dikkatli olmuşlardır.

İzidor Barouh, hayatını dolu dolu ve güzel yaşadı. Elindekilerin değerinin bilincinde olarak, mutlu kişiliği ile ailesine de, çevresine de bu güzellikleri yansıttı, paylaşmaktan zevk aldı.

Altı torun ve sekiz torun çocuğunu görmenin mutluluğunu yaşadı.”

Torunlarına ne denli yakın olduğunu vurgulayan Herman, İzidor Barouh’un topluma ve cemaate karşı yapmış olduğu maddi manevi yardımlardan söz ederken Or- Ahayim Hastanesi’nde, Şalom Gazetesi’nde aldığı görevleri hatırlattı.

Herman konuşmasını şöyle tamamladı: “(…) İyi, şefkatli, çalışkan, üretken, verici, hayırsever insan  İzidor Barouh beyefendiyi  son  yolculuğuna uğurlarken Türk Musevi Cemaati için yaptığı değerli hizmetler için teşekkür ve takdirlerimizi sunuyor, toplum yararına verdigi çabaların, icraatlarının gençlerimize ve gelecek nesillerimize örnek oluşturmasını diliyoruz” dedi. Cenaze töreninin ardından İzidor Barouh Ulus Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

Cemaat Başkanı Sami Herman’ın İzidor Barouh’un cenazesinde yaptığı konuşmanın tam metni

1915 yılında doğan Sayın  İzidor Barouh ailenin üç erkek çocuğunun en büyüğüdür.

1932 yılında, 17  yaşında İlancılık Reklam Ajansında Müşteri Temsilcisi olarak  iş hayatına atılan Barouh, 20 lira maaşla girdiği bu işte gösterdiği üstün performansla, üç ay gibi kısa bir sürede maaşını iki katına çıkardı. İlk müşterileri giyim mağazaları, sinemalar ve doktorlardı.

1943 yılında Zelda Elhadef ile hayatını birleştirdi. İkisi kız, biri erkek üç çocukları oldu.                       

1957 yılında, şirketteki 25. yılında  İlancılık Reklam Ajansı’nın beş ortağından biri olarak ajansın iç ve dış ilişkilerini yönetmeye başladı.

Şirketin yönetiminde kademe kademe yükselerek ulaştığı Yönetim Kurulu Başkanlığını  2011 yılına kadar başarı ile icra etti.79 yıllık kesintisiz aktif  meslek hayatı. 2012 ilk günlerinde, 97 yaşında çalışma hayatının fiilen içinde,  yaşı ilerlemiş ancak üretken olmaya devam eden bir delikanlı.

İş hayatında 2 neslin bir arada uyum içinde çalışmasının zor olduğu sıkça  bilinen bir olgudur Baba-oğul ilişkisinin iş hayatında uyumlu örneğinin  mümkün olabildiğini  görebildik İzidor Barouh -Yakup Barouh’un 40 yıl süren iş ortaklıklarında. Ailenin temel değerleri olan sevgi ve saygıyı, iş ortamında da karşılıklı devam ettirmeye muvaffak olarak, nesil farkının getirdiği zorlukların nasılda kolayca aşılabileceğini ve şirketlerinin başarısı için sinerji yaratılabileceğini ispat ettiler. 

İzidor Baruh, iş hayatında temkinli hareket etmeyi prensip edinmiş bir yapıya sahipti. Normal zamanda veya iyi günde adımlarını ölçmesine temkinli davranmasına karşın, daha kritik dönemlerde ise hiç paniğe kapılmaz, rahat ve cesur tavırları ile  zorluklara meydan okurdu.

İyi bir gözlemci olmanın yanı sıra paylaşmanın erdemini bilen bir yapıyı sahipti. Çevresinde, iş ortamında uyumu ve huzur oluşturmanın dengeleri doğru tesis etmekle mümkün olacağına inanmıştı. Kızdığını, sert çıkış yaptığını göremezdiniz. Buna mukabil, başarıyı ve kahramanlarını cömertçe destekleyen, bunun mutluluğunu yaşatan ve bizzat yaşayan bir yöneticiydi.

  Fransızca ve İspanyolca dillerini bilen İzidor Baruh, ,2007 yılında yayımladığı TÜRKIYE’DE REKLAMCILIĞIN DOĞUŞU  adlı kitabında sektörel birikimlerini satırlarında aktarma olanağını buldu.

İzidor Baruh, çocuklarına  karşı   otoriter davranmaya özen göstermiş  , bir baba olarak verdiği sevgi ,ve uyandırdığı saygı  nedeni ile Yakup,İnci ve Vivian’da  onu  incitmemek için  özellikle dikkatli olmuşlardır.

İzidor Baruh, hayatını dolu dolu ve güzel yaşadı. Elindekilerin değerinin bilincinde olarak, mutlu kişiliği ile ailesine de, çevresine de bu güzellikleri yansıttı, paylaşmaktan zevk aldı.

Altı torun ve sekiz torun çocuğunu görmenin mutluluğunu yaşadı.

Torunlarına, torunlarının çocuklarına da kendini bir arkadaş gibi  sevdirmeyi başardı. Ona klasik büyükbaba veya mesafeli  bir sıfatla değil, arkadaşlarına hitap ediyorcasına, sadece ismi ile ‘İzidor’ diyecek kadar yakındılar.

Izidor Baruh ailesine olduğu kadar, cemaatine de, topluma da daima maddi-manevi verici olmayı bildi ve bundan mutluluk duydu.

Or-Ahayim Hastanesi’nde on yıl boyunca başkanlık yaptı.

Avram Leon’un  ilerleyen yaşlarında cemaatimize devrettiği  Şalom gazetesinin  yenilenme  döneminde  gazetenin sahibi ve sorumlu ismi  olarak görev üstlendi.

Hahambaşılık Temsilciler Kurulu’nun  iki yıl başkanlığını yaptı.

Yıllarca Pesah bayram sofralarında, Mısır’dan çıkışın öyküsünü anlatıldığı Pesah Seder kitabını  İbranice ve İspanyolca olarak bastırdı ve ailelere bolca dağıtılmasını sağladı. 60’lı,70’li, 80’li yıllarda Pesah dualarının birçok evde İbranicenin yanı sıra, anlamına hâkim oldukları İspanyolca dilinde kendine özgün melodileri ile okunduğunu hatırlayalım.

 

Bu açıdan Mısır’dan çıkışın anlatıldığı İzidor Baruh’un bastırıldığı ve gelirini Hastaneye bağışladığı Pesah Agadası kitabı, tarihi olayı ve metinleri takip ettiğimiz, bayram masalarımızın vazgeçilmez sembollerinden biriydi.  

Ay takvimine göre belirlenmiş olan  Yahudi  Takvimi – Halila, ailelerin bayramlarımızın miladi takvime göre o yıl düşeceği günleri takip için gereklidir. İzidor Baruh, kesintisiz olarak 30 yıl süresince Halilaların  hazırlığını ve baskısını gönüllü olarak üstlendi, ücretsiz dağıtımını hizmet bildi. Hahambaşılığımızın bu çalışmayı devralmasından sonra aynı  takvimi, bu kez  mini duvar-cep formatına çevirerek günümüze  kadar gerçekleştirdi. Bu yıl  için  hazırladığı takvimi halen kullanmaya devam ederken, onun bu özelliğini ileriki yıllarda da, sevgi ve takdirle  hatırlayacağız hiç  şüphesiz.

Cemaatimizin, aile ortamında  destek sağlamağa çalıştığı sosyal kurumlarımızdan  Barınyurt’tun bahçesinde, 2000’li yılların başında  küçük dua mekânı Midraş’ın yapımını üstlenen  İzidor Baruh’un çocukları, dua evine babalarının  adını verdiler. İzidor Baruh bu mekânı çok sevdi, benimsedi, orada dua etmek ona büyük haz verdi. Yıllarca Cumartesi sabahları ve bayramlarda dua için adını  taşıyan bu mekana  gitmeyi tercih etti. Barın Yurt pansiyonerleri ile burada bütünleşti. Gelemediği günler , Barınyurt sakinleri onu yokluğunu hemen fark ettiler.

96 yaşında, süresi bitten pasaportunu yenilemek istemesi, hayat bakış AÇISINDA DAİMA TAŞIDIĞI ÜMİT, İNANC VE İYİMSERLİĞİN GÖSTERGESİ İDİ.

Kendisini herkese sevdirmeyi başarmasının ilginç  bir örneği, ev kapısının yakınında  bağışlarla geçimini sürdürmeye çalışan yaşlıca bir kimsenin, kapının önünde tek başına gördüğü 95 yaşlarındaki İzidor Bey’i kolundan tutarak Kahve Dünyasına götürmesi, ona ikramda bulunmasıydı.

5 yıl önce, 65 yıllık hayat arkadaşı  Zelda’yı kaybeden İzidor Barouh 2011 yılının sonuna kadar  İlancılık Reklam Ajansı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak aktif olarak iş hayatını sürdürdü.

1932 – 2011, 79 yıllık çalışma hayatı. 97 yaşında, vefatından sadece 3 ay öncesine kadar şirketinin  başında çağı yakalayan bir zihniyet ve uyumla  dimdik durabilen örneği az görülen  bir iş adamı.

İyi, şefkatli, çalışkan, üretken, verici, hayırsever insan  İzidor Barouh beyefendiyi  son  yolculuğuna uğurlarken Türk Musevi Cemaati için yaptığı değerli hizmetler için teşekkür ve takdirlerimizi sunuyor, toplum yararına verdiği çabaların, icraatlarının gençlerimize ve gelecek nesillerimize örnek oluşturmasını diliyoruz.

Ruhu Şad, Mekanı Cennet olsun.