Web üzerinden eğitimde bir ilk

Öğretmen eğitmenliği alanında web üzerinden eğitim vererek Türkiye’de bir ilke imza atan Efdal Okulları Eğitim Danışmanı Sibel Sağner, bu alanda hızla yükseliyor. British Counsil’in bir uygulaması olan ve Türkiye’de ilk kez gündeme gelen web üzerinden seminer (webinar) farklı şehirlerde olan ve maddi gücü olmayan öğretmenlere fayda sağlıyor.

Doret HABİB Ekonomi
21 Mart 2012 Çarşamba

FARKLI İLLERE WEB ÜZERİNDEN EĞİTİM

Webinar’ın çok farklı şehirlerden öğretmenlerin bir araya gelerek bilgi paylaşımı yapmasını sağladığını söyleyen Eğitim Danışmanı Sibel Sağner, şu bilgileri verdi: “Kurslara gelmek için maddi gücü olmayanlara çok faydalı. Çünkü bir ücret yatırmak gerekmiyor. İstenilen konu seçimi yapılabildiği için kısa sürede uygulanabilecek pratik şeyler öğreniliyor. Şu anda üniversitelerin öğretmenlik bölümlerinde okuyanlara şimdiden mesleğe ait pratik fikirlerle yardım sağlıyoruz. Bilgisayar ortamında yapılan seminer olarak tanımlanan ‘webinar’ konusu ve eğitimi verecek kişi British Council’ın sitesinde yayınlandı ve başvuran öğretmenler katılmak istedikleri webinarı seçip kayıt yaptırdılar. Türkiye’deki ilk webinarı yapma şansını bulduğum için çok mutluyum. Ancak beni daha mutlu eden şey webinarı yaparken katılımcıların benim uzun süredir eğitim verdiğim öğretmenler olduğunu görmemdi... Bu çok onur vericiydi. İstanbul’dan Bingöl’e kadar farklı illeri kapsayan bir katılımcı kitlesiyle karşılaştım ve bu durum webinarın içeriğinin zenginleşmesini sağladı.”

GENİŞ DATA BANKASI

British Council’ın büyük bir data bankası olduğunu ve katılımcılara bu data bankası sayesinde ulaşıldığını anlatan Sibel Sağner, çalışma hakkında şu bilgileri verdi: “Herkese mail atıldı ve bundan önce Türkiye’deki İngilizce öğretmenliği bölümünde okuyan kişilerin bilgileri toplandı. Ben kendi seminerimde İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Gaziantep ve Bingöl’den öğretmenlere rastladım. Her ilden öğretmen var. Her oturuma en fazla 100 kişi kayıt yaptırabiliyor.” Katılımcıların siteye bakarak istedikleri konuyu seçebildiklerini belirten Sibel Sağner, “Aynı webinarın devamı yok ancak kaçıranlar siteden kaydı dinleyebiliyorlar,” dedi.

Öğretmenlerden gerçekten çok olumlu tepkiler aldığını anlatan Sibel Sağner, “Böylesine güzel bir projeye böylesine başarılı bir başlangıç çok umut vericiydi. Bu noktada tüm bu çalışmalarımı içtenlikle destekleyen Efdal Okulları’na da teşekkür ediyorum” dedi.

SİBEL SAĞNER

Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans çalışmasını Avustralya’da Macquarie Üniversitesi’nde Uygulamalı Dilbilim alanında tamamlayan Sibel Sağner, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde on iki yıl boyunca hem akademik hem idari görevlerde bulunduktan sonra İstanbul British Council ofisinde öğretmen eğitmenliği bölümünü kurdu.

Verdiği yerel ve uluslararası seminerlerin yanı sıra British Council için 2007 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan ve ETTO adı verilen bilgisayar tabanlı öğretmen eğitim programlarının içeriğini hazırladı. Bu seminerleri farklı ülkelerden gelen öğretmenlerle halen uygulamakta olan Sibel Sağner, British Council’da çalıştığı süre içinde birçok devlet ve özel üniversiteye Eğitim Danışmanlığı hizmeti verdi. 2009-2010 akademik yılı itibariyle Cambridge University Press için yaptığı sözlük editörlüğü çalışmalarının yanı sıra 2009-2011 Akademik yılları arasında İnkılâp Yayınevi ile yapmış olduğu çalışmalar sonucunda Trinity College London onaylı ve İngilizce öğretmenlerine uluslararası sertifikasyon veren ISTESOL programlarının koordinatörlüğünü yaptı. 2011-2012 Akademik yılı başından beri Efdal İlköğretim Okullarında Eğitim Danışmanlığı görevini sürdürüyor.