Batı’nın İran’a yaptırımları ağırlaşıyor

Avrupa Birliği, yaptırım listesindeki İran kuruluşlarını finansal transfer hizmetlerinin dışında bırakma kararı aldı. İran hâlâ nükleer programının barışçıl olduğunda ısrar ediyor

Dünya
21 Mart 2012 Çarşamba

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Aladdin Borujerdi 5+1’in artık ülkesinin sivil nükleer programının başarısını kabullenmesini ve nükleer enerji ile tıbbi teknolojideki ilerlemesini takdir etmesini istedi. Borujerdi aksi takdirde Batı’nın çok ağır kayıplar vereceğine dair gözdağı verdi. Fakat BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a uygulanan finansal yaptırımların kaldırmasını, nükleer hammadde alımındaki ambargonun kalkmasını talep ederken İran’a SWIFT yasağı geldi.

Batılı ülkeler, bu ayın başında BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan 5+1 grubu ile İran arasında yürütülen nükleer müzakerelerde masaya dönme kararı almıştı. ABD Başkanı Obama İran’ın bu şansı kaçırmaması gerektiğini yoksa yaptırımların ağırlaşacağını söylemişti. Batı’nın İran’a uyguladığı yaptırımların son ayağı AB’nin İran’ı, finansal transfer hizmetlerinin dışında bırakması oldu. Bir AB yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre bu kararla özellikle dünyanın en büyük bankalar arası transfer ağı SWIFT (Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Toplumu) çerçevesindeki ödemeler etkilenecek. Petrol ihracat ve ithalatını önemli derecede baltalayacak bu yaptırım İran ekonomisinin tamamıyla batmasına sebep olabilir. Avrupa’daki varlıklarına zaten el konulmuş İran bankaları, merkez bankası ve ticari kredi kuruluşları bu yaptırımdan doğrudan etkilenecekler.

Çin ve Hindistan, İran’dan petrol satın almaya devam edeceğini duyurmuştu. Ancak SWIFT’in ambargasoylu Çin ve Hindistan petrol bedelini altınla ödemek zorunda kalacak.