İsrail, İran, Ürdün ve Türkiye arasında bilimsel işbirliği

Olağanüstü bir bölgesel işbirliği örneği sergileyen dört ülke UNESCO sponsorluğundaki Amman’daki bilimsel projeye beşer milyon dolar vermeyi taahhüt ettiler

Dünya
21 Mart 2012 Çarşamba

SESAME (Ortadoğu Deneysel Bilim ve Uygulamaları için Senkroton Işığı) projesi için bir araya gelen İsrail, İran, Ürdün ve Türkiye daha evvel Almanya tarafından bağışlanan parçacık hızlandırıcı için, senkroton ışık kaynağı finansmanı sağlayacak. Senkroton ışığı, parçaçık hızlandırıcılarda elektronların yüksek hızlara çıkartılması ile elde edilen bir ışık ve özellikle arkeoloji, fizik, eczacılık ile tıp gibi bilim dallarında görüntüleme için kullanılıyor.

Projenin katılımcıları arasında en başta Mısır’ın da olması planlanmıştı. Ancak ülkede geçtiğimiz yıl yaşanan istikrarsızlık ortamı dolayısıyla Kahire projeden çekildi. Boşluğu son anda İran doldurdu. Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nden bir fizik profesörü, projenin finansal alt yapısının eşi benzeri görülmemiş olduğunu ve bilimin sınırları aştığını söyledi. SESAME projesinin toplam maliyetinin 100 milyon dolar olacağı hesaplanıyor. Projede ayrıca Filistin Yönetimi, Pakistan, Bahreyn ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden de temsilciler bulunuyor. Projenin 2015’te hayata geçmesi planlanıyor.