George Clooney ve Yahudi liderler Sudan karşıtı protestoda tutuklandı

Darfur’daki insani krize dikkat çekmek için, içlerinde ünlü aktör George Clooney ve Amerikan Yahudi liderlerinin bulunduğu protestocular Washington’daki Sudan Büyükelçiliği binasının girişini bloke ettiler

Dünya
21 Mart 2012 Çarşamba

Suriye’de çatışmalar, ABD’li aktivistlere Darfur’da devam eden krizi unutturmadı. Aktör George Clooney, babası Nick Clooney ve Washington Yahudi Cemaati liderlerinden Haham David Saperstein ile Haham Steve Gutow, Washington’daki Sudan Büyükelçiliği’nin önünde yapılan gösteri sırasında, büyükelçilik binasına giden yolu bloke ettikleri gerekçesiyle, çok sayıda milletvekili ve insan hakları savunucuları ile birlikte gözaltına alındılar.

Protestocular, Sudan hükümeti kendi halkının açlığını durduruncaya kadar, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in hiçbir yere kabul edilmemesi çağrısında bulunurlarken, El-Beşir’i, insani krize sebebiyet vermekle ve insani yardımların muhtaç insanlara ulaşmasını engellemekle suçladılar.

Protestocular arasında üç ABD kongre üyesi, Martin Luther King’in torunu insan hakları savunucusu Martin Luther King III gibi önemli isimlerin yanı sıra Jewish World Watch Direktörü Fred Kramer dâhil olmak üzere birçok Yahudi lider vardı.

“Darfur’daki soykırımı durdur” yazılı bir t-shirt giyen Haham Steve Gutow etrafındaki kalabalığa, “Altı yıl önce, aynı protesto için aynı yerde tutuklanmıştım. Umarım altı yıl sonra yine aynı protestoya gerek kalmaz” diye seslendi.

George Clooney, kriz göz ardı edildiği takdirde, birkaç ay içinde “gerçek bir insani felâket” ile karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

Protestocular polis tarafından götürülürken, toplanan kalabalık tezahürat ile polislere tepki gösterdi.

Haham David Saperstein, elleri kelepçeli bir şekilde polis arabasına götürülürken, amaçlarının yaşanan krize dikkat çekmek olduğunu ve tutuklanabileceklerini farkında olduklarını söyledi. Haham Saperstein, “Masum insanlar ölürken dünya sessiz kaldığında neler olduğunu biz herkesten iyi biliriz,” dedi.