Fransa’da Yahudi okulunda silahlı saldırı

Pazartesi günü Fransa’nın güneyindeki Toulouse’ta bir Yahudi okulunu hedef alan silahlı saldırıda bir öğretmen ve üç çocuk hayatını kaybetti

Dünya
21 Mart 2012 Çarşamba

25.000 nüfuslu Toulouse Yahudi Cemaati’nin merkezi sayılan Ozar Hatorah okulunun yakınında okullarına gitmek için otobüs beklerken üzerlerine rastgele ateş açılan öğretmen bir Haham ile üç ve altı yaşındaki oğulları ve okul müdürünün sekiz yaşındaki kızı öldü. 17 yaşındaki bir öğrenci de ağır yaralandı. Saldırgan, pazartesi sabahı motosikletle önce okulun önünde bekleyenlere ateş açtı, daha sonra da okulun içine girerek öğrencilere silahla saldırdı. Aynı bölgede geçen hafta Kuzey Afrika kökenli iki Fransız askeri motosikletli bir kişi tarafından öldürülmüştü. Saldırıda kullanılan motosiklet ve silah geçen haftaki olayla benzerlik gösterdiği için iki dava savcılık tarafından aynı soruşturma kapsamına alındı. Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına ara verip olay yerine gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ‘ırkçı’ olarak nitelendirdiği saldırıyı kınadı. Toulouse’da bir sinagogda kurbanlar için yapılan duaya katılan Sarkozy, “Bu ulusal bir trajedi. Sadece Yahudi toplumunu değil, tüm Fransızları hedef alıyor. Cumhuriyet topraklarında çocuklar öldürülemez. Elimizdeki tüm imkânları kullanarak bu nefret verici saldırının failini bulacağız ve onu cezasız bırakmayacağız,” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının alçakça işlenmiş bir cinayet olduğunu ve İsrail’in Fransa’nın katili bulacağına güvendiğini ve her türlü yardımda bulunacaklarını söyledi.

Brüksel’de ‘Değişen Ortadoğu’da Filistinli Mülteciler’ konferansında konuşan AB Dışişleri Bakanı Cathrine Ashton’ın  “Eğer bugün Toulouse’da neler olduğunu düşüneceksek, geçen sene Norveç’te olanları, bugünlerde Suriye’de olanları, Gazze ve dünyanın  diğer bölgelerinde olanları da düşünmeliyiz,” açıklamasına İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’dan sert bir tepki geldi. Lieberman, Gazze’deki sivil ölümlerle Fransız Yahudi okulundaki saldırıya aynı pencereden bakan Ashton’a sözlerini geri çekmesi talebinde bulundu ve İsrail ordusunun teröristleri saklayan sivil nüfusa bile zarar vermemek için elinden geleni yaptığını söyledi. Lieberman ayrıca Ashton’un güney İsrail’de Gazze’den atılan roketler altında korkuyla yaşayan çocukları unutmamasını istedi.