İzmir Musevi Cemaati Vakfı seçimleri gerçekleşti

İzmir Musevi Cemaati Vakfı Yönetim Kurulu seçimleri 18 Mart Pazar günü cemaatin Alsancak’taki lokalinde yapıldı

Toplum
21 Mart 2012 Çarşamba

17. yüzyıldan bu yana İzmir Musevi Cemaati olarak var olan ve Vakıflar Meclisi’nin 13 Aralık 2011 tarihli kararı ile vakıf olarak tescil edilen İzmir Musevi Cemaati Vakfı Yönetim Kurulu seçimleri 18 Mart Pazar 10-17.00 saatleri arasında İzmir Musevi Cemaati’nin Alsancak’taki lokalinde gerçekleştirildi.

Vakıflar Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak yapılan seçimlerde üç kişilik seçim kurulunun yanı sıra cemaat avukatı ve noter hazır bulundu.

18 yaşını doldurmuş olan 1320 dolayındaki seçmenden seçime 323’ü katıldı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen bu katılım, cemaatin ilgisinin bir göstergesi oldu. İzmir Musevilerinin tarihinde bir dönüm noktası niteliğindeki seçim, cemaatin tüzel kişiliğinin tescil edilmesine ve dağınık bir statü içinde olan taşınmazlarının bir vakıf şemsiye altında toplanmasına olanak sağlayacağı için cemaat üyeleri tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. 

Cemaat Başkanı Jak Kaya, “Eskiden Musevi Cemaati’nin yerleşik olduğu Havra Sokağı çevresinde 200-300 yıllık sinagoglar var. Bunların muhafaza edilmesi gerek kültürümüz, gerek İzmir kenti açısından, ülkenin bir değerini kazandırmak açısından çok önemli. Bundan sonra atılacak adım, bunların birer birer vakıf adına tescillenerek, onarılması ya da restore edilmesi. Mezarlıklarımızı da vakıf kapsamı içine almak için çalışmalar yapacağız. Belli bir süre içinde 18’i sinagog olmak üzere 22 taşınmazımız aynı vakfın şemsiyesi altında toplanmış olacak” diye konuştu.

Seçime katılan 14 adaydan, Yönetim Kuruluna seçilen  adayların isimleri şöyle: Avram Abuaf, Avram Sevinti, Bünyamin Hazan, Jak Kaya, Münir Mercan, Sabi Jimi ve Sami Azar.

19 Mart  Pazartesi günü yapılan Yönetim Kurulu toplantısında yapılan görev bölümünde Başkanlığa Jak Kaya, Başkan Yardımcılığına Avram Abuaf, Sekreterliğe Bünyamin Hazan, Saymanlığa Münir Mercan getirildi.