Gazze milyonerleri

Genellikle Gazze deyince aklımıza İsrail’e atılan roketler ve buna karşılık olarak İsrail Ordusu’nun Gazze’yi bombalaması gelir.

Dünya
19 Mart 2012 Pazartesi

Fakat Gazze’de yaşayanların günlük hayatını en çok etkileyen şey, piyasadaki kara borsa, fakirlik, altyapı eksiklikleri ve düzensizlikleri şikâyet edecekleri mercilerin kayıtsızlığı.

Bütün bu düzensizlikler halkın refahını yok ederken, bazılarını da zengin ediyor.

Gazze’de yapılan bir araştırmaya göre, kaçakçıların Gazze ile Mısır arasındaki kazdığı tünellerden getirilen kaçak malların kara borsa ticaretinden son beş yılda 600 kişi milyoner oldu.

İşin daha da kötüsü, servetlerini Gazze savaşına borçlu bu savaş zenginleri kazandıkları milyonları Gazze’den çok uzaklardaki ülkelerdeki alışveriş merkezleri ve gayrimenkul yatırımlarında değerlendiriyorlar.

Dolayısı ile Gazze’deki masum insanların sırtından kanunsuz yoldan kazanılan bu paralar ekonomik döngü içinde Gazze ekonomisini tamamen terk ederek, çeşitli kara para aklama yöntemlerinden geçerek bölgenin geleceğini de yok ediyor.

Ayrıca zenginleşen bu kişilerin bir şekilde yerel yönetimle ekonomik bir ilişki içinde olduğu da araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer gerçek oldu.