Ekonomik problemler Yunan Yahudi Cemaati’ni vurdu

Kültür
16 Mart 2012 Cuma

Yunanistan ekonomisinin son günlerde çökme seviyesine gelmesi en çok ülkedeki orta halli olan kesimi etkilerken, Yunan Yahudi Cemaati’ni de vurdu.

Yunanistan Cemaati ülkedeki Yahudi ailelere tek tek özel mektup yazarak, gelirine göre her aileden cemaat için yardım talebinde bulundu.

Atina Yahudilerinden İlana Demetrio, şimdiye kadar her Yahudi aileden istenen kizbaların (Yardım) bu sene kriz dolayısı ile çok daha yüksek miktarlarda istendiğini söyledi.

Cemaat ileri gelenleri de, kizbaların bu sene yüksek olduğunu bildiklerini, fakat her aileyi tanıyan Yunan Yahudi Cemaati’nin rakamları, ailelerin gelir düzeyine göre saptadığını dile getirdi.

Yunanistan’da iki yıldır devam eden ekonomik krizin bir zamanlar son derece faal olan Yunan Yahudi Cemaati’ni bugün muhtaç durumuna düşürmesinin sebebi ise, kira gelirlerinin kriz dolayısı ile çok azalmış olması.

Yunanistan’da 2. Dünya Savaşı öncesi 38 şehirde yerleşik 70.000 olan Yunan Yahudi nüfusu ise bugün sadece 5000 kişi.

Öte yandan, Yunan ekonomisinin depresyona girmesi dolayısı ile, ABD Yahudi Cemaatleri, Yahudi Ajansı, Uluslararası Hıristiyan Yardım Örgütü gibi yardım kuruluşları kurdukları fonlarla Yunanistan Cemaati için yardım topluyorlar.