Beşar Esad ile görüşen Kofi Annan ‘iyimser’

Suriye Devlet Başkanı ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Kofi Annan, sunduğu öneri ve tekliflerin kabul edilmeleri durumunda, barış sürecinin başlamasına katkıda bulunacağına ve bölgedeki krizin sona ermesine yardımcı olacağına inandığını söyledi

Dünya
14 Mart 2012 Çarşamba

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin ortak Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile gerçekleştirdiği ikinci tur görüşmelerinin ardından yaptığı değerlendirmede ‘iyimser’ olduğunu açıkladı. Annan, dökülen kana son vermek için ‘somut öneriler’ sunduğunu, ancak henüz yürürlükte olan bir anlaşmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleşen görüşmede, Beşar Esad Suriye sınırları içinde  ‘silahlı terörist gruplar’ faaliyetlerini ve eylemlerini devam ettirdiği sürece herhangi bir politik görüşmenin söz konusu olmayacağını belirtti. Ancak, muhaliflerin çoğu Suriye liderinin bu görüşmelerde konuşulanları ve sunulan önerileri dikkate alacağı konusunda şüpheli. Aktivistler askeri birliklerin, Özgür Suriye Ordusu’nun mevzilendiği ülkenin kuzey batısındaki İdlib şehrine saldırmaya devam ettiğini belirtiyor. İsyancılar silah ve cephane bakımından oldukça zengin. Bu nedenle de Humus’ta meydana gelen geniş çaplı ve uzun süreli saldırının bir benzerinin Idlib’de de olmasından endişe ediliyor. 

‘TARAFSIZ GÖRÜŞMELER’

Kofi Annan ateşkes anlaşmasının yapılması ve insani yardım örgütlerinin Suriye’ye girebilmesi için çabalarını sürdürüyor. Annan, “Görüşmelerimizde söz konusu sürecin temel amaç ve hedefleri, şiddete ve ölümlere derhal son verilmesi, insani yardım örgütlerinin ülkeye girişleri ve siyasi diyalogun başlatılması konuları üzerinde durduk. Suriye Devlet Başkanı’na esas kaygımın Suriye halkının selameti ve huzuru olduğunu söyledim,” dedi. Annan, Esad’a değişimi ve reformu kucaklaması konusunda telkinlerde bulunduğunu da ifade etti. Annan ayrıca ‘birçok nedenden dolayı iyimser olduğunu’ belirtti. “Öncelikle, burada bulunduğum kısa süre içinde karşılaştığım hemen hemen her Suriyeli barış istediğini söyledi. Şiddetin sona ermesini ve hayatlarına devam edebilmeyi umuyorlar,” dedi. 

KOFİ ANNAN’IN İMKÂNSIZ

GÖREVİ 

BM bir sene önce ülkedeki ayaklanmanın başlamasından bu yana Suriye’de 7.500’den fazla insanın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Çok az insan Annan’ın bu misyonunun akan kanı durdurabileceğine inanıyor. NATO ve üyeleri Libya’da olduğu gibi dışarıdan bir askeri müdahale olasılığını en başından beri reddediyor. Birçok Suriyeli muhalif grubun NATO üyelerini de bir şekilde çatışmaya dâhil etme umutlarına karşın, NATO üyeleri itirazlarında ısrarcı olmaya devam ediyor. Uluslararası anlaşmazlıklar da Suriye konusunda herhangi bir adım atılmasını engelliyor. Bunda Rusya ve Çin’in, Devlet Başkanı Esad’ın istifa etmesine yönelik çağrı yapan Batı ve Arap ülkelerine karşı çıkması önemli rol oynuyor. ABD yakın zaman önce BM Güvenli Konseyi’ne bir çözüm teklifi sundu, ancak geçtiğimiz cuma günü açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri metnin kabul edileceği konusunda iyimser olmadıklarını belirtti.

Suriye’deki temaslarının ardından geçtiği Katar’dan Ankara’ya gelen Annan, Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi. Görüşmede Annan, Suriye izlenimleri hakkında Başbakan’a bilgi verirken, Suriye’de yaşananlara ilişkin bundan sonra atılacak adımlar ele alındı.

Derleyen Roksi Levent