İsrail Başbakanı Netanyahu: “İsrail roketlere karşı daima hazır ve alarmda”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır sınırından gelecek saldırılara karşı İsrail’in alarmda ve daima savaşa hazır olduğunu, saldırganların ağır bir bedel ödediğini ve operasyonların gerektiği sürece devam edeceğini vurguladı

Dünya
14 Mart 2012 Çarşamba

Pazartesi sabahı Likud toplantısında verdiği demeçte İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İsrail ordusu Gazze’de etkinliğini gerekirse genişletmeye hazırdır. İsrail ordusu vatandaşlarımıza zarar vermeyi amaçlayan her teröristi etkisiz hale getirecektir,” dedi. Aşdod’daki saldırıların ardından bölgeye giden İsrail Başbakanı orada bulunmasının sebebini terörü yaşayan insanlarla kendini özdeşleştirmek ve İsrail ordusunu içtenlikle takdir ettiğini ifade etmek olduğunu açıkladı. Netanyahu yerel liderlere yaptığı konuşmada, “Ordu terör örgütlerine ağır darbe vurmuştur. Demir Kubbe savunma sisteminin performansı etkileyicidir ama yine de maksimum seviyede koruma sağlayamadık,” dedi. Nüfusun yoğun olduğu alana yönelen 30’dan fazla roketin  ‘Demir Kubbe’ füze savunma sistemi tarafından havada karşılanıp yok edildiği belirtiliyor.

İsrail-Filistin barış görüşmelerini canlandırmayı amaçlayan Ortadoğu Dörtlüsü (BM, ABD, Rusya ve AB) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un ev sahipliğinde pazartesi günü bir araya geldi. Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ortak bir bildiri ile İsrail’in güneyi ve Gazze’deki şiddet olaylarından büyük endişe duyduklarını, bu olaylarda en çok sivillerin zarar gördüğünü açıkladı. İsrailli sivillere yönelik roket saldırıları kınandı, İsrail’in karşılık olarak sakinliğini maksimum seviyede koruması gerektiği söylendi ve taraflara sükûnet çağrısında bulunuldu.

Bu arada FÖY Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal acilen şiddetin son bulmasını istediklerini ve olası bir ateşkese sadık kalacaklarını bildirdiler.