Gazze-İsrail arasında 4 günlük çatışma

Başta İslami Cihad örgütü olmak üzere Gazze’deki militan gruplar İsrail’i dört gün boyunca roket yağmuruna tuttu. 200’ye yakın roket saldırısı yapılırken İsrail de 37 hava saldırısı ile karşılık verdi. Olaylarda 26 Filistinli öldürüldü. İsrail’in Demir Kubbe füze kalkanı füzelerin çoğunu durdurdu. Dört günlük çatışma sonunda Mısır’ın arabuluculuğu ile ateşkes sağlandı. Ateşkesin kalıcı olup olmadığı önümüzdeki günlerde belli olacak

Dünya
14 Mart 2012 Çarşamba

Gazze’deki bazı militan gruplarının geçtiğimiz cuma günü İsrail’in güneyine roket atmaları ile başlayan çatışma, bu hafta pazartesiyi salıya bağlayan gece başlayan ateşkes ile hemen hemen sona erdi.

Çatışma süresince Gazze’den 200’e yakın roket İsrail’e atılırken bunlardan 56’sı nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yer alan Demir Kubbe adlı füze kalkanı tarafından durduruldu. Cumartesi günü 47, pazar günü 23 roket atılırken pazartesi günü içinde 40 roket atıldı.  Pazartesi atılan roketlerden biri Tel Aviv’in 40 Km güneyindeki Gedera’ya kadar ulaşırken bugüne kadar Gazze’den en uzak mesafeye atılan roket oldu.

Pazar günü atılan roketlerden iki tanesi Berşeva’ya isabet ederek binalara ağır maddi hasar verdi. Bu roket saldırısı sırasında bölgeyi koruyan Demir Kubbe sisteminde arıza olduğu, bu yüzden roketlerin durdurulamadığı bildirildi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Karmia köyü ve Aşkelon’a isabet eden roketler de yine ağır maddi hasara yol açarken ölü ya da yaralı olmadı.  Pazartesi atılan roketlerden biri ise Aşdod şehrine isabet etti. Bu roket saldırısı neticesinde iki kişi hafif yaralandı. Bunun dışında Eşkol bölgesine gelen bir roket de hafif maddi hasar yarattı. 

Dört günlük saldırılar neticesinde İsrail’de saldırıya uğrayan şehirlerde pazartesi ve salı günü okullar tatil edildi.  İsrail’in güneyinde ‘olağanüstü hal’ ilan edildi. İşyerlerine ulaşamayan kamu görevlilerin haklarının korunması açısından gidemedikleri günler tatil günü olarak kabul edildi.

İSRAİL’DEN MİSİLLEME

Diğer yandan atılan roketlere karşı İsrail ordusu da şiddetli misillemelerde bulundu. Roket saldırılarının başladığı cuma gününden itibaren süren dört gün içinde İsrail ordusu Gazze’de 37 hedefe saldırı yaptı. Bunlardan 19’unun roket rampası, 18’nin roket üretim veya depolama tesisi olduğu bildirildi. Bu saldırılarda 22 örgüt militanı ve dört sivil hayatını kaybetti.  Pazar günü yapılan bir saldırıda iki İslami Cihad militanı öldürülürken 15 yaşında bir Gazzelinin de öldüğü ve 38 kişinin yaralandığı bildirildi. Pazartesi günü yapılan bir diğer saldırıda 65 yaşında bir Filistinliyle 30 yaşındaki kızı hayatını kaybetti. İsrail ordusu sözcüsü yapılan saldırılarda istemeden sivil ölümlerine neden olduğun kabul etti. Fakat özellikle son olayda roket saldırılarından hemen sonra sivillerin rampa alanlarına getirildiklerine yani militanların bilerek ve isteyerek sivilleri kalkan olarak kullandıklarına, roket saldırılarını da hep sivillerin yoğun olarak yaşadığı meskûn mahallerden yaptıklarına da dikkat çekti.

Mısır’ın arabuluculuğu ile pazartesiyi salıya bağlayan gece yarısı itibarı ile ateşkes ilan edildi.  İsrail sıra dışı bir karar ile bu saatten itibaren hava saldırılarını kesmeyi ve Mısırlıların deyimi ile ‘suikastları durdurmayı’ kabul etti. Önümüzdeki 48 saat içinde resmi bir ateşkesin sağlanması bekleniyor. Ateşkese rağmen salı günü içinde 3 roket saldırısının daha olduğu fakat bu roketlerin herhangi bir zarar vermediği de bildirildi.