Üniversitelerde ‘İsrail’in Apartheid’i Haftası’ etkinlikleri

Bu yıl 8.si düzenlenen organizasyon kapsamında 55 farklı şehirdeki üniversitelerde seminerler, film gösterimleri, kültürel performanslar ve gösteriler yer alıyor

Dünya
7 Mart 2012 Çarşamba

İsrail’de Filistinlilere uygulanan eşitsizliğe dikkat çekmek ve BDS (Boycott, Divestment, Sanctions - Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi, Yaptırım) hareketine destek sağlamak amacıyla yapılan İsrail’in Apartheid’i Haftası 5-12 Mart tarihleri arasında gerçekleşiyor. İsrail’in Arap ve Filistinli vatandaşları için tam eşitlik, Golan Tepeleri, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridindeki işgallerin son bulması, sınır duvarlarının yıkılması ve Filistinli mültecilerin evlerine geri dönüşüne izin verilmesi ise etkinliklerin diğer amaçları. Apartheid kelimesi tarihsel olarak Güney Afrika’daki ırk ayrımcılığı ile bağdaşmış ve uluslararası hukukta kullanılan yasal bir terim.

2005 yılında ilk kez Toronto’da düzenlenen bu organizasyon Filistin dayanışma ajandasının en önemli etkinliği olarak görülüyor. Ancak etkinliklerin düzenlendiği ülkelerde durum biraz karmaşık. Örneğin, Kanada’da Ontario eyaletinde yasama meclisi oy birliğiyle ‘İsrail’in Apartheid’i Haftası’nı kınadı ve kampüslerdeki etkinliklerin iptal edilmesi için bir önerge hazırladı. Yasama meclisinden Peter Shurman, ‘Apartheid’ kelimesinin kullanılmasını nefret söylemi olarak nitelendirdi ve nefret söyleminin Kanada’da suç olduğunu hatırlattı.

İSRAİL’DEN KARŞILIK: FACES OF ISRAEL

Geçtiğimiz yıllarda, İsrail’in Apartheid’i Haftası kapsamında oldukça ses getiren etkinlikler düzenlemesinin ardından İsrail karşı bir programla harekete geçti.

İsrail Kamu İdaresi ve Diaspora İşleri Bakanlığı, İsrailli yerleşimciler, Araplar, sanatçılar, devlet güvenlik uzmanları, eşcinseller ve Etiyopya göçmenlerinin oluşturduğu 100 kişilik İsrailli bir grubu ABD, Kanada, İrlanda, İspanya, İngiltere ve Güney Afrika’ya gönderdi. ‘İsrail’in Apartheid’i Haftası’nda ülkeyi temsil etmek ve savunmak için geçtiğimiz Şubat ayında oluşturulan bu gruba  ‘Faces of Israel’ (İsrail’in Yüzleri) adı verildi. Bu insanlar hiçbir karşılık beklemeden, bir hafta süreyle işlerini bırakıp, 20 değişik şehirde İsrail hakkında konuşuyorlar. Böylelikle BDS’nin desteğiyle ‘İsrail’in Apartheid’i Haftası’ ilan edilen hafta, İsrail tarafından ise ‘Anti-Israel Hate Week’ (İsrail’den Nefret Etmeme Haftası) ilan edilmiş oluyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın da desteklediği ‘Faces of Israel’ mensupları bu hafta boyunca kampüslerde, sinagog ve kiliselerde vereceği konferanslar öncesinde 40 saatlik sıkı bir eğitime tabi tutulmuştu. Grup elemanları şahsi hayatlarından verecekleri örneklerle İsrail sevgilerini anlatırken, İsrail’in çeşitliliği kucaklayan, demokratik ve eşitlikçi bir toplum olduğuna dikkat çekecekler.