İsrail-Azerbaycan anlaşmasına en büyük tepki İran’dan

İsrail’in Azerbaycan’a çok miktarda füze savunma sistemi ve insansız hava aracı satacağını açıklamasının ardından, en büyük tepki İran’dan geldi. Tahran hükümeti Bakü’yü, İsrail’in kendisine yönelik faaliyetlerinde yardımcı olmakla suçluyor

Dünya
7 Mart 2012 Çarşamba

İsrail savunma yetkilileri, Pazar günü, Azerbaycan’a 1,6 milyar dolar değerindeki silah satışını onayladı. Satış kapsamında füze savunma sistemleri ve insansız hava araçları da bulunuyor. Anlaşma, kendi bölgesinde neredeyse tek başına kalan İsrail ile, İran’a sınırı bulunan ve Ermenistan’a karşı silahlanmasını arttıran Azerbaycan’ın işbirliğinin en büyük adımı olarak nitelendiriliyor. Uzmanlar bu anlaşmanın özelikle çok hassas bir zamanda gündeme gelmesine de dikkat çekiyor. İran’ın artan nükleer çalışmalarına karşı İsrail’in bu ülkeye bir saldırı düzenleyip düzenlemeyeceği sorusu kamuoyunun gündemini meşgul ederken, anlaşmanın ardından artan İran-Azerbaycan gerginliği bölgeyi daha da hareketlendirdi.

Azerbaycan’ın İsrail’den silah almasının en büyük nedeni, Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle Ermenistan ile yaşadığı anlaşmazlık olarak gösteriliyor. Azerbaycan’ın silahlanmaya ayırdığı bütçe ise, son beş yılda onu bu alanda bütçesini en çok arttıran ülkeler arasına sokuyor. Bakü hükümeti bu kapsamda, on yıl önce neredeyse var olmayan ordusunu eğitmek ve güçlendirmek için kendine ortak arıyor. Ordusunu profesyonelleştirmek için İsrail ile bir ortaklık içerisine giren Azerbaycan, bu ilişkisini Washington’da Ermeni lobisine karşı yürüttüğü faaliyetlerde de kullanıyor.

Son günlerde İran’ın Bakü hükümetine yönelik suçlamaları, İran ile Azerbaycan arasındaki iyi ilişkilerin yönünü de değiştirdi. Tahran, Bakü hükümetini, İsrail ajanlarının ve istihbaratının İran karşıtı faaliyetleri için topraklarını açmakla suçluyor. Son dönemlerde İranlı mühendislerin öldürülmesinin arkasında İsrail’in olduğunu iddia eden İran, İsrail ajanlarının Azerbaycan üzerinden ülkeye giriş yaptığını savunuyor. Tüm bunların üzerine gelen silah anlaşması, zaten gergin olan ilişkileri de daha da bozdu.