Kazanan Hamaney, kaybeden Ahmedinecad

İran’da meclis üyeleri için yapılan seçimde İran’ın dini lideri Hamaney, Ahmedinecad’ı büyük ölçüde yenilgiye uğrattı. Seçim hemen hemen aynı görüşteki ve Hamaney yanlısı muhafazakâr adaylar arasında gerçekleşirken, liderleri hapiste olan reformcu muhalefet seçimlerde aday olarak yer almadı

Dünya
7 Mart 2012 Çarşamba

İran’dan gelen milletvekili seçim sonuçları İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın önemli derecede oy kaybettiğini gösterdi. Her ne kadar seçimlerin galibi yine muhafazakârlar olsa da, Ahmedinecad’ı destekleyen adaylar yerine İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i destekleyen adaylar seçildi.

İran’daki parlamento seçimleri Cumartesi günü, reformcu muhaliflerin boykot çağrısına rağmen, yüksek katılımla geçekleşti. İran hükümetinin seçim öncesinde katılımı arttırmak için yaptığı kampanya oldukça etkili oldu. Hükümet, yaşanan bu kritik günlerde yüksek katılımın önemine dikkat çekerken yakın zamanda öldürülen İranlı nükleer fizik profesörünün eşini propaganda için kullandı. Bunun yanı sıra İran’ın önemli din adamlarından Ayetullah Şirazi oy vermemenin günah olduğu yönünde fetva verdi.

Seçimler yüksek katılımla gerçekleşse de reform isteyen muhalefetten hemen hemen hiç aday katılmadı. Muhalefetin önemli liderlerinden Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Karubi’nin ev hapsinde bulunması bu durumda etkili oldu. Hamaney bir süredir Ahmedinecad’ı hedef alan ve eleştiren bir politika sürüyordu. Geçtiğimiz yıl Ahmedinecad’ın Hamaney tarafından desteklenen İstihbarat Bakanı’nı kovmak istemesi bu politik sürtüşmenin bir göstergesiydi. Hamaney’in gücü nedeni ile muhafazakâr adaylar ve seçmenler Ahmedinecad’ın karşısında oldu. Her ne kadar seçimler çekişmeli olsa da asıl çekişme Ahmedinecad ve Hamaney taraftarlarının arasında değil, Ahmedinecad karşıtı iki muhafazakâr grup arasında gerçekleşti.  Birinci grup Hamaney’i destekleyen ve Ahmedinecad’ı politik olarak silme çabasındaki ‘Muhafazakarlar Birleşik Cephesi’ iken diğer grup aşırı sağcı ve dinci politikacılardan oluşan ‘İslami Devrimin İstikrarı Cephesi’ oldu.  İki grup da Hamaney’i sorgusuz desteklerken İran’ın nükleer programı ve Ahmedinecad’a muhalefet gibi konularda neredeyse birebir aynı görüşleri sundu.  Bu bağlamda bu seçimler iki grubun desteklediği adaylardan hangisinin bir gün Hamaney’in halefi olacağı yönünde bir prova görüntüsü verdi.