Paris Üniversitesi İsrail karşıtı radikal konferansı iptal etti

Paris 8 Üniversitesi, Filistin destekçisi bir grup tarafından yapılması planlanan ‘İsrail’in Apartheid’i Haftası’ dahilindeki konferansı iptal etti

Şalom
7 Mart 2012 Çarşamba

Paris 8 Üniversitesi, (eskiden Sorbonne Üniversitesi’ne bağlıydı) Filistin destekçisi ‘Paris 8 Filistin Kolektifi’ grubuna 5 Mart Pazartesi günü gerçekleşecek konferans için verdiği izni iptal etti. Gerekçe olarak ise grubun radikal bir duruş sergilediği gösterildi. Üniversite yönetimi nefret ve aşırılık içeren bir konferans yerine çoğunluğun katılıp münazaraların yapılabileceği bir çalıştay önerdiklerini fakat bunun reddedildiğini belirtti. 

İPTAL İNTERNET SAYFASINDA AÇIKLANDI

Konferansta İsrail’in sosyal, tarihsel ve yasal olarak uluslararası alanda nasıl boykot edileceği tartışılacaktı. 

İsrail’in Apartheidi’ni Boykot Kampanyası web sitesinde, konu ile ilgili olarak “Fransız üniversitelerinde İsrail ve Filistin ile ilgili konularda konuşma özgürlüğüne sahip olmak artık mümkün değildir. Konferansın iptali üniversite yönetiminin dış baskılara nasıl da boyun eğdiğinin bir göstergesidir,” denildi. Ayrıca “Paris 8’in Rektörüne kararını gözden geçirme ve konferansa onay vermesi çağrısında bulunuyoruz.

Kendini ifade etme ve akademik özgürlükler gözdağıyla sindirilmeyecek kadar değerlidir,” açıklaması yer aldı. Rektör Binczak, Le Monde gazetesinde kaleme aldığı makalede grup liderlerinin akademik özgürlük şemsiyesini suistimal ettiklerini belirtti. Binczak, üniversitenin İsrail’de yer alan Beit Berl Koleji ve Gazze’de yer alan El-Aksa Üniversitesi ile ilişkilerini güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Binczak, makalesini, Filistinli halkın özgürlüğünü politik bir çözüm ile elde etmesini desteklediğini belirterek sonlandırdı.