ŞİMON PERES: “Nükleer İran konusunda ABD-İsrail görüşleri paralel”

AIPAC zirvesi bu yıl katılımcı sayısı yönünden rekora ulaştı. Farklı dinden ve kökenden 13 bin katılımcının yer aldığı AIPAC, Amerika’nın en etkili lobilerinden biri olduğunu gösterdi. Kongrenin onur konuklarından İsrail Devlet Başkanı Peres, “Filistinliler ile barış mutlaka sağlanmalıdır,” dedi

Dünya
7 Mart 2012 Çarşamba

İran politikaları sebebiyle iki ülke arasında gerilimlerin yaşandığı bir döneme denk gelen AIPAC toplantısında bir konuşma yapan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, ABD ve İsrail ilişkilerine olan inancını yineledi. Konuşmasında iki ülkenin de İran’ın nükleer silah geliştirmesine karşı olduğunu belirten Peres, AIPAC’ten ömür boyu başarı ödülü aldı. İran’a karşı uygulanan ekonomik ve politik yaptırımlar için Obama’yı öven Peres, “Başkan Obama ülkesinin tavrını net bir şekilde gösterdi ve tüm seçenekleri düşündüklerini ifade etti,” dedi. ABD eski başkanları ile geçen görüşmelerine atıfta bulunan Peres, gerek Demokrat gerek Cumhuriyetçi iktidarın olduğu tüm dönemlerde ABD’nin İsrail’i desteklediğini ve ülkesinin bundan dolayı müteşekkir olduğunu dile getirdi.

Başkan Obama’ya seslenen Peres “Sayın Başkan, İsrail’e olan bağlılığınızın derin ve büyük olduğunu biliyorum. Liderliğinizde ABD ve İsrail arasındaki güvenlik işbirliği en yüksek seviyeye ulaştı. Beyaz Saray’da bir dostumuz var. Sayın Başkan Amerika’yı büyük ve İsrail’i güvenli kılan değerleri yansıtıyor. Halkım adına size teşekkür ediyorum,” sözleriyle ülkesinin görüşlerini katılımcılar ile paylaştı. Peres, “Altmış yılda altı savaş yaşadık, hiçbirini kaybetmedik ve hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz. Bu lüksümüz yok, kendimizi savunmak hakkımız ve zorunluluğumuzdur,” dedi.

İRAN, TERÖRÜN ANA SPONSORU”

İran’daki rejimin şeytani, zalim ve ahlâki olarak çöküntüde olduğunu ifade eden Peres, rejimin insan onurunun ezilip çiğnenmesi ile ayakta durduğunu vurguladı. İran’ın terörün ana sponsoru olduğunu söyleyen Peres, “İran’daki rejim devam ettikçe Berlin, Madrid, Delhi ve Bangkok da en az İsrail kadar tehlikede,” dedi. Sözlerine “İran’ın arzusu Ortadoğu’yu ve dünya ekonomisinin büyük bölümünü kontrol etmektir. Bu durdurulmalıdır ve durdurulacaktır. İsrail savaşın dehşetini yaşamıştır, savaşmayı istemez. Barış her zaman birinci seçeneğimizdir ama eğer savaşmaya zorlanırsak, bana güvenin, galip geleceğiz,” diyerek devam etti.

“MAHMUD ABBAS BARIŞ ORTAĞIMIZ”

Filistinlilerle barış görüşmelerine de değinen Şimon Peres, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın barış ortakları olduğunu ve Filistin halkının ömür boyu komşuları olacaklarını söyledi. “Barış ancak iki devlet çözümü ile gerçekleşebilir, Yahudi devleti - İsrail ve Arap devleti - Filistin. Biz İsrail’i Yahudi ve demokratik bir devlet olarak korumak ve cazibesini sürekli kılmak istiyoruz. FÖY Başkanı Abbas ve Başbakan Salam Fayyad ile görüşüyoruz. Onlar da barışı istiyor ve barışa ihtiyaçları var. Onlar bizim barışı gerçekleştireceğimiz ortaklarımızdır. Hamas değil,” diyerek konuşmasını noktaladı.