Obama’dan İsrail’e tam destek

AIPAC konferansına katılan ABD Başkanı Obama, ABD’nin güvenlik ve diplomatik konularda her zaman İsrail’in yanında olduğunu söyledi

Dünya
7 Mart 2012 Çarşamba

Obama AIPAC zirvesinde yaptığı konuşmada, “Savaş istemiyoruz, ama İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için son seçenek saldırmaksa, saldırırız. İran’a karşı tüm seçenekler masadadır. Hepimiz sorunu diplomatik yolla çözmek istiyoruz ancak İran unutmamalıdır ki İsrail güvenlik ihtiyaçlarını karşılamakta sonuna kadar haklıdır,” ifadelerini kullandı. Öncelikle yaptırımların ağırlaştırılarak süreceğini belirten ABD Başkanı, askeri müdahale için her zaman hazırlıklı olacaklarını belirtti. İran konusunda gelişigüzel herkesin savaştan bahsetmesinin İran’ın işine yaradığını ve son zamanlarda petrol fiyatlarının da arttığını ileri süren Obama, bir taraftan ABD’nin nükleer silaha sahip bir İran’a izin vermeyeceğini tekrarlarken, diğer taraftan ise İsrail’e, diplomatik ve ekonomik baskıya daha çok zaman verilmesi gerektiğini ve bir askeri saldırıdan önce bu yolun sonuna kadar denenmesinin gerektiğini hatırlattı.

Obama, “Dört yıl önce sizin önünüze geldiğimde İsrail’in güvenliği kutsaldır demiştim. Bu inanç, başkan olarak benim kararlarıma yön verdi. Gerçek şu ki, benim yönetimimin İsrail’in güvenliğine bağlılığı benzersizdir. İsrail, Mavi Marmara olayından sonra izole edildiğinde onları destekledik” şeklinde konuştu. Obama Gazze ile ilgili olarak yayımlanan BM Goldstone raporunu ‘tek yanlı’ olduğunu ve Filistin’in BM’de ‘devlet olma talebinin’ karşısında da yine ABD’nin durduğunu da ifade etti.

İsrail Devlet Başkanı Peres de Obama’dan önce kürsüye çıkarak, Obama hakkında oldukça pozitif bir konuşma yaparak, onu ‘İsrail’in arkadaşı’ olarak tanımladı. Obama ise konuşması esnasında Peres’i ilkbaharda Beyaz Saray’a davet ederek ona ‘Başkanlık Özgürlük Madalyası’nın verileceğini açıkladı.