Obama’dan Netanyahu’ya samimi karşılama

ABD Başkanı Obama ile İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Washington’daki görüşmenin en önemli gündem maddesini İran’ın nükleer programı oluşturdu.

Dünya
7 Mart 2012 Çarşamba

Uzun zamandır beklenen Obama - Netanyahu görüşmesi pazartesi günü Beyaz Saray, Oval Ofis’te gerçekleşti. İkilinin görüşmesinde başta Ortadoğu’daki son gelişmeler olmak üzere İran’ın nükleer faaliyetleri ve ikili ilişkiler ele alındı. İran’ın, İsrail’in ve ABD’nin ortak düşmanı olduğunda hem fikir olan liderler verdikleri demeçlerde İran’a askeri harekât konusunda ise farklı düşündüklerini ortaya koydular.  Bu toplantıyla ABD, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini erken ve plansız bir şekilde bombalamasına engel olmak, İsrail ise ABD’nin İsrail’in İran’a saldırması durumunda nasıl bir askeri destek sağlayacağının detaylarını öğrenmeyi amaçlıyordu. İran’ın nükleer silah edinmesinin kabul edilemez olduğunu belirten ABD Başkanı Obama yaptığı açıklamasında, “ABD ve İsrail, İran konusunda işbirliği içerisinde. Ortadoğu’da kesin olan bir şey varsa o da İsrail ve ABD’nin ayrılmaz bir birlik olduğudur. İran’ın nükleer silah edinmesi kabul edilemez. Ancak İran konusunda diplomasi için hâlâ şans bulunmakla birlikte askeri bir müdahale seçeneği de masada bulunmaktadır,” dedi.  İran’a saldırmak için yılsonunu beklemek istemeyen Netanyahu’nun, Obama’nın bu sözleri karşısında İran’a yalnız başına saldırıda bulunmayacağına dair ikna olduğu düşünülüyor. Netanyahu İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak, “Eğer bu sorun diplomasi ile çözülebilirse çok iyi olur ancak bizim en kötü senaryo için hazır olmamız gerek. İran üzerinde baskı kesinlikle arttı ama zaman da azalıyor,” dedi.  Netanyahu sözlerine, “Konu İsrail’in güvenliği olunca İsrail kendi kararlarını verebilmelidir. İsrail her türlü tehdide karşı kendisini savunacak yeteneğe sahip olmalı. İsrail Başbakanı olarak benim yüce sorumluluğum İsrail’in kendi kaderinin hâkimi olarak kalmasıdır,” şeklinde devam etti.

İki ülke arasındaki ilişkilere değinen Obama, “İsrail’in güvenliği söz konusu olduğunda, ABD her zaman İsrail’in arkasında olacaktır. Her defasında söylediğim gibi iki ülke arasındaki bağlar kırılmaz bağlardır. İsrail’in güvenliği için taahhüdümüz kaya gibi sağlamdır,” açıklamasında bulundu.

İki saat süren toplantıda Netanyahu ve Obama haricinde, Amerikalı güvenlik danışmanı Tom Donilon ve İsrail güvenlik danışmanı Yaakov Amidror hazır bulundu. Toplantıdan sonra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dan Shapiro’nun da katıldığı öğle yemeğine geçildi.