Yatırımcılara önemli uyarı

ABD tarihinin en büyük vergi indirimi çalışmasının mimarı David Stockman yatırımcıya çok önemli bir uyarıda bulunuyor. Stockman’a göre bu koşullar altında nakit dışında bir şey tutmak hata.

Ekonomi
7 Mart 2012 Çarşamba

ABD tarihinin en kapsamlı vergi indirimi planının mimarı olarak kabul edilen David Stockman, kariyerinin büyük bir bölümünü politika ve para arasında geçirmiş biri. Beyaz Saray’ın bütçe direktörü olarak görev yapmış olan Stockman bütçe açığı konusunda protestoların başladığı dönemde istifa etti.
Stockman’ın yatırımcılara önemli uyarıları var; bu karışık dönemde yatırım stratejisi oluştururken likitte kalmasının önemine dikkat çekiyor. Stockman, portföyü zenginleştirmek için biraz altının eklenebileceğini ama nakit dışında bir şeyi tutmanın bu dönemde çok da akıllıca bir iş olmayacağına dikkat çekiyor.
Stockman’a göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiyi ayakta tutmak için piyasalara pompaladığı para acıyı hafifletse de hisse senedi ve tahvil piyasasında tehlikeli bir balona neden oluyor.
ABD ekonomisi ile ilgili olarak neden negatif olduğu sorusuna ülke ekonominsin borçlar konusunda doygunluğa ulaştığına dikkat çekti. Mevcut ekonominin desteklenebilir organik gelir sağlamadığına vurgu yapan ‘Reagan’ döneminin muhteşem çocuğu, sürdürülebilir bir tüketim ve gelir döngüsü olmadığına dikkat çekti. Rakamlardaki iyileşmenin sınırlı kalacağını da belirten Stockman, yatırım tarafındaki eksikliğin bunun en temel nedeni olacağını vurguladı.
Para basılmasının bir süre sonra güveni ortadan kaldıracağını ve insanların kendi hazinesinin kağıtlarını almamaya başlayacaklarını savunan Stockman, 2008’deki Lehman krizinden daha da kötü bir dönemin geleceğini açığa satışın geri geleceğini ve hayal bile edilemeyecek bir dönemin gelebileceğine dikkat çekti.
Böyle bir dönemde hisse senetlerine dokunmanın yanlış olacağını belirten Stockman, kısa vadeli hazine kağıtlarına bakılabileceğini ama asıl olarak nakitte kalmanın doğru olacağını belirtirken çok umutlu olmadığının da altını çizdi.