Holokost’ta Yahudileri kurtaran Tina Strobos hayata gözlerini yumdu

Kültür
6 Mart 2012 Salı

2.Dünya Savaşı yıllarında Hollanda’da 100’den fazla Yahudi’yi Nazilerden saklayan Psikolog Dr. Strobos, 91 yaşında öldü.

Hollanda’da Nazilerin işgali sırasında genç bir tıp öğrencisi olan Strobos, annesi ile birlikte onlarca Yahudi’yi Nazi SS subaylarından saklamış, onlara yiyecek, ilaç ve Hollanda’yı terk etmeleri için sahte pasaport sağlamıştı.

Strobos aynı zamanda bisikleti ile direnişçilere silah, patlayıcı ve telsiz radyo gibi mühimmat da taşımıştı.

Strobos ve annesinin Yahudileri kurtarmak için tüm bu gizli faaliyetleri yürüttükleri evler Anne Frank’ın saklandığı evden yürüyerek sadece 10 dakika uzaktaydı.

Tina Strobos, tam dokuz kez Naziler tarafından gözaltına alınmış, sorgulanmış ve her defasında bir yolunu bulup Nazileri aldatmayı başarmıştı.

1951 yılında ABD’ye göç eden ve Amerikan vatandaşı olan Strobos, 2009 yılında New York Times’a verdiği bir demeçte, “Yaptıklarım insan olanın yapması gerekenlerdi, insan gençken tehlikeli şeyleri daha rahat yapabiliyor,” demişti.

Kudüs’teki Yad Vaşem Müzesi’nin Dürüstler Yolu’nda adına ağaç dikilmesi onuruna sahip olan Strobos, ilerlemiş yaşına rağmen iki yıl öncesine kadar mesleğini sürdürdü.