İsrail’den Gazze’ye ihracat izni

Dünya
6 Mart 2012 Salı

2007 yılından beri ilk defa İsrail, Gazze’den Batı Şeria’ya hurma ihracatına izin verdi.

Dünya Yiyecek Programı’na (WFP) ait iki kamyon ile yapılan ihracatın organize edilmesinde İsrail’in COGAT (İsrail Ordusu Filistin bölgesi Yardım ve Organizasyon Örgütü), Hamas yönetimindeki Gazze yetkililerinin ve Filistin Özerk Yönetimi’nin (FÖY) büyük rolü oldu.

Kamyonların ihracat seferleri 10 Mart’a kadar sürecek.

COGAT daha önce de Gazze’den yurt dışına ihracata izin vermiş ve Gazze menşeli 460 ton çilek, 40 ton biber, 17 ton çeri domatesi ve 1,5 milyon adet karanfil Avrupa’daki pazarlara ulaştırılmıştı.

Fakat Gazze’den başka bir Filistin bölgesi olan Batı Şeria’ya ihracat, geçmişte terör unsurlarını gizlemek amacıyla kullanıldığı için, yasaklanmıştı.

Uluslararası gözlemciler COGAT’ın uzun vadede güvenlik riski oluşturmadığı sürece Gazze’den ihracatı desteklediğini ve bölgenin ekonomik durumunu düzeltecek her tür faaliyeti desteklediğini dile getiriyor.

İsrail Ordusu’nun genelkurmay başkanlığına bağlı fakat sivil kişilerden oluşan örgütü COGAT, diğer uluslararası yardım kuruluşlarının işbirliğiyle Batı Şeria ve Gazze’de halkın eğitim, sağlık ve ekonomik refahı için çalışırken, bir yandan da yapılan sosyal faaliyetlerin arkasında terör unsurlar olup olmadığını kontrol ediyor.