Mısır’da antisemitizm ve Arap Baharı

Dünya
6 Mart 2012 Salı

“Demokrasi Mısır’da temellerini attıkça antisemitizm de zaman içinde kaybolup gidecektir.”

İsrail’in Yedioth Aharonot Gazetesi’nde Lisa Goldman tarafından kaleme alınan bir yazıda, Arap Baharı’nın yarattığı antisemit söylemlerin batıdaki demokrasi aşığı liberalleri başlangıçta şoke ettiğini fakat demokrasinin halka inmesi ile bu şeytani akımların da yok olup gideceğini yazıyor.

Goldman yazısında Arap Baharı konusunda çoğunluğun aksine iyimser olduğunu şu şekilde belirtiyor:

“Yahudiler ve İsrailliler şimdiye kadar Arap diktatörlerini özellikle Hüsnü Mübarek’i fazla dert etmiyorlardı çünkü onlar İsrail ile gizli iyi ilişkilerini korurken halkın içinde kaynayan antisemitizmi de mutlak güçleri ile kontrol altında tutuyorlardı.

Fakat aynı zamanda Mübarek ve diğer diktatörler, dış dünyada zengin, güçlü Yahudiler ile ilişkilerini sağlam tutmaya özen gösterirken içeride popülist politikaların esiri olarak halka antisemit mesajlar vererek hem oy alıyor hem de içerideki temel problemleri ve olmayan demokrasiyi gizliyorlardı.

Mübarek de iktidarı sırasında dış dünyada İsrailliler ve batı ile dost gözükürken, içeride İsrail’le her türlü ilişkiyi yasaklıyor, hatta İsrail’e gitmek için vize başvurusunda bulunan Mısır vatandaşlarını tutuklayacak kadar ikiyüzlü politikasını ileriye götürüyordu.

Arap Baharı, uzun vadede Mısır ve tüm Arap ülkelerinin gençlerine bu ikili oyunun foyasının artık çoktan çıktığını gösterecektir.”