Anna Frank’ın eşyaları 80 yıl sonra yine Frankfurt’ta

Kültür
5 Mart 2012 Pazartesi

Efsanevi günlüklerin yazarının ve ailesinin yaşadıkları Almanya’nın Frankfurt şehrinden arkalarında tüm eşyalarını ve evlerini bırakarak kaçmalarından 80 yıl sonra Frank ailesine ait onlarca eşya Frankfurt’a geri gönderiliyor.

Eşyaların arasında mobilyalar, resimler, çizimler ve hatıra eşyaları var. Tüm eşyalar İsviçre’de bir evin tavan arasında, kaza eseri 2001 yılında ortaya çıkmıştı.

Söz konusu eşyalar Frankfurt Yahudi Müzesi’nde sergilenecek.

Anna Frank’ın Hollanda’da 2.Dünya Savaşı yıllarında 2 yıl boyunca Nazilerden saklandığı gizli bir odada yazdığı ünlü günlüğü bu sergide yer almayacak.

Eşyaların Frankfurt’a gönderilmesi kararını İsviçre’de yaşayan, Frank’ın tek kuzeni olan 86 yaşındaki Buddy Elias verdi.

17. yüzyıldan beri Frankfurt’ta yaşayan Frank ailesi 1933 yılında Almanya’da Nazilerin iktidara gelmesi üzerine Amsterdam’a kaçmış fakat Hollanda’nın da Nazi işgaline uğraması sonucu aile 2 yıl boyunca saklandıkları bir ofis binasının gizli odasında SS subayları tarafından bulunmuş ve ölüm kampına gönderilmişti.

 Maalesef Anna Frank burada tifodan ölmüştü.

Ailenin küçük kızı Anna’nın iki yıl boyunca gizlendikleri yerde tuttuğu günlükler ilk defa 1947 yılında yayınlamış ve ardından sayısız filme konu olmuştu.