Avrupa Yahudi cemaatleri ‘ Avrupa Yahudi Parlamentosu’nu desteklemiyor

Her Avrupa ülkesinden seçilen iki delegeden oluşan ‘Avrupa Yahudi Parlamentosu’ girişimiyle ilgili olarak, Avrupa ülkeleri Yahudi cemaatleri parlamentonun kuruluşunda önce bir bildirge yayınlayarak bu oluşumla herhangi bir bağları olmadıklarını ve desteklemeyeceklerini belirttiler.

Şalom
3 Mart 2012 Cumartesi

Yaklaşık iki ay önce yayınlanan bildiride her ülkenin uzun yıllardır kendi cemaat liderlerini demokratik yollardan seçtiklerine dikkat çekilirken, Avrupa Birliği düzeyinde de Avrupa Yahudilerini Avrupa Yahudi Kongresi’nin zaten temsil ettiği vurgulandı.
 Ayrıca Avrupa Yahudi cemaatleri, Avrupa’nın Yahudileri ilgilendiren antisemitizm, dini özgürlük hakları gibi meselelerle Avrupa Yahudi Kongresi ve kollarının, faal bir şekilde zaten çalıştıklarını belirttikten sonra, ikinci bir Avrupa Yahudi oluşumunun söz konusu konularda yıllardır kat edilmiş yolu olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdiler.
İki Rus işadamının inisiyatifi ile kurulmuş olan Avrupa Yahudi Parlamentosu’nun Türkiye temsilcileri Cefi Kamhi ve Denis Ojalvo olmuştu.
 Bildirge altına imza atan Avrupa Yahudi cemaatleri şunlar:
İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Macaristan, İsviçre, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Norveç, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan.