Medvedev’den antisemit yazara ödül

Anti-Defamation League (ADL) Rusya’nın kültür alanındaki en prestijli ödülünün, antisemit söylemleri olan ve 11 Eylül saldırısını sevinçle karşılayan Suriyeli bir yazara verilmesine tepki gösterdi

Kültür
29 Şubat 2012 Çarşamba

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, geçtiğimiz hafta Moskova’da, Suriyeli yazar Ali Ukla Ursan’ı çok nitelikli edebi eserlere verilen Pushkin Madalyası ile onurlandırdı.

Ali Ukla Ursan sık sık İsrail ve Yahudiler aleyhine konuşan bir kişi. 2000 yılının Şubat ayında kaleme aldığı bir yazıda “Antonio’nun göğsünden nefret bıçağı ile bir parçayı kesen ırkçı Yahudi Shylock parası, modern uçakları, füzeleri ve atom bombası ile şimdi sizleri işgal ediyor” şeklindeki Shakespeare’in bir eserinden yola çıkarak antisemit ifadelerde bulunmuştu.

ADL’in Uluslararası Müdürü Abraham H. Foxman, “Cinayeti destekleyen, bağnazlığı yaymaya çalışan bir kişinin onurlandırılmasının haklı bir sebebi olmaz. Ursan’ın antisemit duygularını ifade etmiş olması ve 11 Eylül terör saldırılarını desteklemesi koşulsuz yabana atılacak bir durum değildir,” sözleri ile tepki verdi.

ADL’den Rusya Devlet Başkanı Medvedev’e gönderilen mektupta, bu ödülün derhal geri alınması gerektiği belirtildi. Foxman ayrıca  Rusya Yahudi Cemaatleri Federasyonu’nun antisemitizme karşı çalışmalarından dolayı, çok yakında Medvedev’in övgülerini aldığını anımsattı. Karşılıklı saygı ortamı ve sosyal dengelerin sağlanmasına çalışılırken, bu ödülün tüm bu amaçlara atılmış bir tokat niteliğini taşıdığını söyledi.

Rusya Yahudi Cemaatleri Federasyonu Sözcüsü Boruch Gorin, Rusya Başhahamı Rav Berl Lazar’ın Medvedev ile yakında yapacağı görüşmede ödülle ilgili rahatsızlığı devlet başkanına ileteceğini söyledi. Gorin, “Ödülün bu kişiye verilmesinin aptalca bir hata olduğunu düşünüyoruz,” dedi.

Dünyanın her tarafında antisemitizme karşı mücadele veren Simon Wiesenthal Merkezi de, Ursan’ın şiddetli bir barış karşıtı olduğunu vurgulayarak bu kişinin İsrail ile Suriye ilişkilerine her fırsatta karşı çıktığını, iki ülke arasında 1999’da başlayan dolaylı konuşmaları sabote etmeye çalıştığını anımsattı. Wiesenthal Merkezi’nin Avrupa Direktörü Shimon Samuels, “O bir komplo teorisyeni, terör savunucusudur,” dedi.