Piyasalarda neler oluyor?

Piyasalar bu haftaya olumlu beklentilerle adım attı. Amerika’da açıklanan konut verileri moralleri yükseltirken Avrupa’da ise bekleyiş devam ediyor… Döviz ise sakin tavrını korumaya devam ediyor.

Ekonomi
29 Şubat 2012 Çarşamba

Haftaya G-20 zirvesinden çıkmayan sonuç ve yüksek petrol fiyatıyla başlayan küresel piyasalar kayıplarını telafi etti. Avrupa’dan yüzde bir ve üzerinde kayıpları devralan ABD borsaları gelen konut verisiyle moral kazandı. S&P ve Dow Jones’un de kendi içinde ayrıştığı günde, Dow yüzde 0,01 düşüşle 12.981 puandan günü tamamladı. S&P 500 ise yüzde 0,14 artışla 1.367 puandan kapandı. Özellikle, sert düşüşlerle açılan banka hisselerindeki toparlama ile endekslerde yüzde bir civarında yukarı hareketler görüldü. Dolar endeksi yüzde 0,19 düşüşle 78.38’de, ABD on yıllık tahvili ise yüzde 1,9359 bileşik faizden işlem görüyor. S&P 500 Endeksi yüzde 0,12 artışla vadeli kontratlarda işlem görüyor.

AVRUPA’DA BEKLEYİŞ HAKİM

Sakin piyasaya gelen S&P haberleri bekler konumdaki işlemciler tarafından not edildi. EFSF’nin kredi notunu negatif izlemeye alan derecelendirme kuruluşu Yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunu ‘Tercihli Temerrüt’ seviyesine indiren kuruluş bono takası bitene kadar notu burada tutacağını bildirdi.

Yunanistan özel sektör kreditörleriyle bono takası sürecini hâlâ yürütüyor ve yapılan çağrı sonucunda ellerinde tuttukları bonoların nominal değerlerinin yüzde 53,5’ine razı olan kreditörlerin takas için 8 Mart’a kadar süreleri var. Euro / Dolar 1,3435’e yükselirken, artış yüzde 0,28 düzeyinde. Kıtada asıl beklenen gelişme ise Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılacak olan üç yıl vadeli ve yüzde bir faizli fonlama olacak. İlki aralık ayında yapılmış olan ihale sonucunda 500’den fazla finans kuruluşu 489 milyar Euro borçlanmış ve fonlama sıkıntılarını gidermişti.

ASYA’DAN DİRİLİŞ HAMLESİ

Haber akışının zayıflığı ve bekleme modu içerisinde zayıf kâr satışlarına sahne olan Asya’da ilk işlemler kırmızıya işaret ederken günün devamında risk iştahındaki toparlanma izleniyor. Japonya’da son kalan yarı iletken üreticilerinden Elpida iflas başvurusu yaparken Nikkei önce yüzde 0,8 gevşedi ardından ise yüzde 0,92’lik artışla yoluna devam ediyor. Çin’de Şanghay’da asgari ücrete zam yapıldı. Yüzde on üç zam alan en düşük ücretlinin maaşı böylece 230 Dolar’a yükselmiş oldu. Hükümetin hesaplarına göre zamların 2011 ile 2015 arasında ortalama yüzde on üç olarak yapılması planlanıyor. Çin’de şehirleşmiş yerleşim yerlerinde işsizlik oranı yüzde 4,1 seviyesinde. Son üç ayın zirvesine yükselen Şanghay Bileşik Endeksi kâr satışlarının ardından yüzde 0,39 primli.

Petroldeki düşüş de Asya borsalarına destek olurken, Türkiye gibi cari açık ve enflasyonla mücadele eden Hindistan borsası Sensex önce 2,7 gerilerken sonrasında yüzde 1,8 yükseldi. On Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi yüzde 0,09 yükseldi.

EMTİADA GERİ ÇEKİLME

Petroldeki geri çekilme birçok varlığa nefes aldırırken Euro’daki kuvvetli seyir ve geri dönmeye çalışan risk iştahı da petrole yardımcı oluyor. ABD tipi ham petrol varil başına 108,47 Dolar okunurken Brent petrol 123,91’de. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi yüzde 0,55 geri çekilirken bugüne sakin başlıyor. Değerli metallerde karışık seyir görülürken gümüş ve altında alımlar yaşanıyor. Spot altın ons başına 1.772 Dolar’dan alıcı bulurken nakit gümüş ons başına 35.51 Dolar’dan işlem görüyor. IMF’in global büyüme vurgusu sonrasında düşen bakır ise bugün vadeli işlemlerde yüzde 0,39 yükselişte.

Tarım emtiasında ise karışık seyir görülüyor. Hava şartlarının izin vermediği soyada beş ayın zirvesindeki hareket devam ediyor, mısır ve buğday ise cılız kayıplarla yoluna devam ediyor.

İMKB 100 VE FAİZDE SATIŞLAR VAR, DÖVİZ SAKİN

İMKB’deki şirketlerin 2012 beklenen Fiyat / Kazanç oranının 9,6’ya kadar yükselmesinin ardından son beş yılın ortalamalarına döndüğü görülmüştü. Değerlemelerin daha ileri gidemeyeceği yönünde gelen raporlar endekse kâr satışları olarak yansıdı. Yüzde 1,53 geri çekilmeyle 58.821 puana inen endekste desteğin nereden geleceği izleniyor. İşlem hacmi zayıflayan ve sanayi hisselerinin bankalardan fazla düştüğü günde petrol fiyatı da denklemin içine girmiş bulunuyor. Yaklaşık olarak 1 Dolar’lık petrol artışının cari açığa etkisi 500 milyon Dolar olarak hesaplanıyor. Enflasyona etkisinin kısa vadede olumsuz olabileceğini bekleyen ve bunun da Merkez Bankası’nın gevşek politikasını baltalayacağını düşünen işlemciler faiz cephesinde de satışa yöneldiler. Gösterge tahvil günü yüzde 9,34 bileşikten tamamladı. Günü sakin tamamlayan varlık ise Sepet Kur oldu. 2,07’nin altında kalan kura 1,7635’lik Dolar / TL eşlik ediyor ve Euro / TL’de gelinen seviye 2,3706 oldu.

KAYNAK: Bloomberght.com