İran nükleer bombadan uzaklaşıyor

BM’den alınan rapora göre İran uranyum zenginleştirme programında ilerleme kaydetti. Ancak Amerikan istihbarat servisi bu durumu yalanladı ve bu yönde hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

 

Süzet DALVA Diğer
29 Şubat 2012 Çarşamba

ABD’den yapılan açıklamalara göre bulgular, İran’ın 2007 yılındaki nükleer program aşamasında olduğunu gösteriyor. ABD’li, İsrailli ve Avrupalı istihbarat servisleri İran’ın bu tutumunu doğruladı.

Ancak İran liderinin hırsı konusunda Batılı diplomatlar kesin bir politika ortaya koyamadılar. BM istihbarat servisine göre İran 2003 yılında başlattığı nükleer programa paralel bir program inşa edebilir. İranlı yetkililer inşa edilecek programın sivil amaçlar doğrultusunda olacağını iddia ettiler.

Haftanın Sayıları

130.000.000.000 Euro: Euro merkez bakanlarının Yunanistan’ın kurtuluşu için gerekli gördükleri miktar.

Afganistan’da şiddet devam ediyor

Afganistan’da Kur’an kopyalarının yakıldığı haberinin yayılması üzerine güvenlik güçleri ve protestocular arasında çatışmalar yaşandı. ABD durumu yalanlarken, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai protestocuları barışçıl çözüme çağırdı.

Chavez yeniden tedaviye alınacak

Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, Küba’da yeniden bir tümör ameliyatı olacağını açıkladı. 7 Ekim’de yapılacak seçimlerle ilgili kampanyalar devam ederken ülkedeki muhalefet bu durumdan faydalanmaya çalışıyor.

ABD ve Meksika sonunda anlaştı

Uzun zamandır süren çalışmalar sonucunda ABD ve Meksika petrol ve gaz paylaşımı ile ilgili bir anlaşmaya vardı. Konuyla ilgili düzenlemeler konusunda bir fikir birliğine var taraflar Meksika Körfezi’nden dışında petrol ve gaz çıkartılabilecek yerlerin keşfi konusunda da anlaştılar.

Suriye’de savaş bitmiyor

Suriye isyan şehri olan Humus’a bombardımanı arttırdı. Bombardımanda hayatını arasında batılı gazeteci ve fotoğrafçılar da yer alıyor. Bombardımanın özellikle gazetecilerin bulunduğu bölgede yapıldığı konusunda spekülasyon yayıldı.

ÇIKAN

Yolsuzluk iddiaları yüzünden görevden ayrılan Christian Wolf‘tan sonra atanan Almanya’nın yeni cumhurbaşkanı Joachim Gauck.

İNEN

IMF eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn fuhuş davası nedeniyle Fransız polisi tarafından sorgulandı.

HAFTANIN POLİTİKACISI

ABD’deki seçim serüveninde Mitt Romney’e meydan okuyan sosyal muhafazakâr ve kültür savaşçısı Rick Santorum’un halkla arasındaki popülaritesi herkesi şaşırttı.