Batıya göre Suriye referandumu ‘göstermelik’

Yeni anayasa referandumunun yapıldığı gün çoğunluğu Humus kentinde olmak üzere 29 kişi öldü

Dünya
29 Şubat 2012 Çarşamba

Suriye’de görevden çekilmesi istenen Beşar Esad, Batı’yı bir nebze yatıştırmak için Pazar günü yeni anayasa referandumu gerçekleştirdi. Muhalefet seçimi boş bir jest olarak nitelendirirken, Batı dünyası seçimi hileli olduğu gerekçesiyle geçersiz saydı.

Esad’ın, “yapmayı vaat ettiği reformların bir parçası” olarak nitelendirdiği seçim için muhaliflerin boykot çağrısına rağmen sandıklara giden seçmenler, özellikle iki yabancı gazetecinin öldürüldüğü Humus başta olmak üzere birçok bölgede, halen ağır bombardıman altında.

Fas’ta demeç veren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise iş hayatında veya askeriyede hâlâ Esad’ı destekleyenlere, “Sizler rejimin şiddet kampanyasını sürdürmesine izin verdikçe onurunuz daha da lekeleniyor, öte yandan rejime desteğinizi çekerseniz ve saldırılarda yer almazsanız yurttaşlarınız sizi kahraman olarak selamlayacaktır,” şeklinde çağrıda bulundu.

ABD, AB ve Arap temsilcileri Suriye krizine bir çözüm bulmak amacıyla Tunus’ta bir araya geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “Suriye’deki bu yapmacık referandum krizin çözülmesine katkı sağlamaz. Esad şiddete bir son vermeli ve politik geçiş için yoldan çekilmelidir,” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, “Esad’ın aldığı sıkı önlemler söz verdiği reformlara ters düşüyor” sözleri ve ABD Başkanı Obama’nın da “Askeri rejim sona ermelidir,” sözlerinin damga vurduğu toplantıda rejim sonrası sivil barış gücü konuşlandırılma stratejisi belirlendi.

Yeni anayasadaki en önemli değişiklik, yönetimin, tek temsilci olan Baas Partisi’nden alınıp çok partili sisteme geçiş sağlanması. Ancak yeni anayasa bireysel ve siyasal özgürlüklere yer vermediği için muhalefet ve Batı dünyası tarafından göz boyama olarak nitelendiriliyor. Pazartesi günü açıklanan sonuçlara göre referandum yüzde 89,3 ile kabul edildi. Katılım oranı ise yüzde 57,4 düzeyinde kaldı.