Hazanavicius ve Woody Allen’a Oscar

Litvanya’dan Fransa’ya göç eden Yahudi bir ailenin mensubu olan Michel Hazanavicius ile New York Yahudi mizahının temsilcisi Woody Allen, 84. Oscar Ödülleri listesinde bir araya geldi

Dünya
29 Şubat 2012 Çarşamba

Hazanavicius, En İyi Yönetmen, Woody Allen ‘Paris’te Gece Yarısı’ ile En İyi Orijinal Senaryo Oscarları’nın sahibi oldular. En İyi Film Oscar’ını ‘Artist’in yapımcısı Thomas Langmann aldı.

1928’de başlayan Oscar tarihinde bu ödüle aday gösterilen ilk sessiz film olan ‘Artist’, aynı zamanda beş Oscar kazanma başarısını gösterdi. “Sessiz sinemaya bir aşk mektubu” niteliğindeki film En İyi Aktör (Jean Dujardin), En İyi Müzik (Loudovic Bource), En İyi Kostüm (Marc Bridges) ödüllerini kazandı.

Sessiz sinemanın ilk büyük ustası Georges Malies’e saygı duruşunda bulunan, Martin Scorsesse’nin ‘Hugo’su, beş Oscar kazanan ikinci film oldu. Bunlar, görüntü yönetmeni, ses, miksaj, görsel efekt, sanat yönetmeni gibi teknik alanlarda verilen ödüllerdi.

Meryl Streep, ‘Demir Leydi’ ile on yedinci adaylığından, En İyi Kadın Oyuncu dalında üçüncü Oscar’ını kazandı.  Kendisine yaptığı makyaj ile de Marc Coulier Oscar aldı. Yardımcı oyuncularda sürpriz olmadı. ‘The Help / Duyguların Rengi’nin tombul hizmetçisi Octavia Spencer ile ‘Beginners’ın yaşlı babası Christopher Plummer, diğer ödül törenlerinde olduğu gibi Oscar’larda da ipi göğüslemeyi başardılar.

En büyük çekişmenin yaşandığı En İyi Uyarlama Senaryo dalında, Cuma günü sinemalarımızda vizyona giren ‘Senden Bana Kalan / The Descendants’ ipi göğüsledi. Yunan asıllı yönetmen-senaryo yazarı Alexander Payne, Nat Faxan ve Jim Rash ile müşterek yaşadığı Hawaiili yazar Kaui Hart Hemmings’in romanından uyarlanmış.

Cannes Film Festivali, Altın Küre ve İngiliz BAFTA ödüllerinden sonra ‘Artist’ son günlerde üç ayrı kuruluştan aldığı yeni ödüllerle yıla damgasını vuran film oldu.

Oscarlardan iki gün önce Fransız Cesar Ödülleri’nin en önemlilerini silip süpüren ‘Artist’, en iyi film, yönetmen, kadın oyuncu, müzik, dekor dallarının galibi oldu.

Oscar ödül töreninden bir gün önce ABD Bağımsızları Ödülleri (Independent Spirit Awards), en iyi film, yönetmen, aktör, sinematografi dallarında ‘Artist’ rakiplerini geride bıraktı.

İSRAİL OSCAR’I İRAN’IN ‘AYRILIK’ FİLMİNE KAPTIRDI

Asgar Ferhadi’nin yönettiği ‘Ayrılık’, 84.Oscar Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film seçilirken, İsrailli Joseph Cedar ‘Footnote’ filmiyle ödül töreninden eli boş ayrıldı. Sandra Bullock’un en iyi yabancı film ödülünün İran’a gittiğini anons etmesiyle sahneye çıkan Ferhadi ödülünü İran halkına adadı ve barış mesajı verdi. Ferhadi ödülünü alırken yaptığı konuşmada, “Şu anda dünyanın birçok yerindeki İranlılar bizi izliyor ve onların çok mutlu olduğunu düşünüyorum çünkü siyasetçilerin savaş, tehdit ve saldırıdan söz ettiği bir dönemde ülkelerinin ismi, İran, siyasetin tozu altında saklanan zengin, köklü bir tarihi ve muhteşem kültürü ile anılıyor. Bu ödülü, bütün kültürlere ve medeniyetlere saygı duyan, düşmanlığa ve kine karşı olan ülkemin halkına iftiharla takdim ediyorum,” dedi. İran devlet televizyonu Oscar Ödülü’nü kazanan İran’ın İsrail’e karşı zafer kazandığını, ‘Ayrılık’ın azılı düşman Siyonist rejimin filmini geride bıraktığını duyurdu.

Aile içi çalkantıları konu alan ‘Ayrılık’ filmi Oscarlar’ın yabancı film kategorisinde İsrail’in, hayatını Talmud öğrenmeye adayan baba ve oğlun rekabetini anlatan ‘Footnote’ filmiyle yarışmıştı.

Hollywood genelde liberal duruş sergileyen, Washington ve dünyaya savaş karşıtı mesaj iletme fırsatını kaçırmamaya özen gösteren bir yer olduğu için, özellikle böyle bir zamanda Akademi’nin İran’ın ‘Ayrılık’ filmini ödüle layık görmesi bekleniyordu. Film, izleyiciler, eleştirmenler ve dünya çapında jüriler tarafından bir başyapıt olarak nitelendiriliyor. Filmde İranlı insanlar ve ev yaşamı herkesçe anlaşılabilecek basitlikte tasvir edilmiş ve film izleyenlere ‘sonuçta hepimiz insanız’ dedirten bir ustalıkla işlenmiş. İran’ın filmi İsrail sinemalarında gösterimde ancak İsrail’in filmi ‘Siyonist rejimin izlerini’ taşıdığı gerekçesiyle İran’da sansürlendi.